Column - Omarm spontane ontmoetingen

Datum: 30 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 30 juni 2021
Door: Kim van der Gaag
Doordat we allemaal in een bubbel zitten, zowel online als offline, is er minder ruimte voor toevallige ontmoetingen, rare zijsprongen en onvoorziene vondsten. Dat is jammer, zeker voor de ondernemende medemens onder ons. Spontane ontmoetingen dragen bij aan creativiteit en innovatie.

Spontane ontmoetingen worden steeds zeldzamer, net als het garenwinkeltje en de schaapherder. Een geslaagd persoon heeft het altijd druk en vult het liefst zijn agenda op afspraak. Het lijkt gangbaar en algemeen geaccepteerd te zijn dat we met moeite op een termijn van twee weken een gaatje in onze agenda kunnen vinden om een afspraak te maken om elkaar in levenden lijve te treffen. Gaan we hierdoor aan iets voorbij?
Aukje Nauta, organisatiepsycholoog en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, benadrukt de invloed van spontane ontmoetingen op creativiteit en innovatie. “Innovaties ontstaan vanuit toevalligheden. Je kunt bijvoorbeeld een eureka-moment krijgen als je iets op straat vindt. Ditzelfde zie je ook wel gebeuren bij spontane ontmoetingen”, zegt zij.

Spontane ontmoetingen dragen bij aan creativiteit en innovatie

Spontane ontmoetingen tijdens een werkdag zorgen voor het uitwisselen van ideeën, probleemoplossingen en de nodige pauzes. De onderbrekingen zorgen niet alleen voor beweging, maar geven ook creatieve ruimte om bepaalde zaken te (her)overwegen en te analyseren. Dit zorgt voor nieuwe inzichten en oplossingsrichtingen. Hier profiteer je als ondernemer of medewerker van.

Daarbij vormen de ‘korte contacten en toevallige ontmoetingen’ in mijn optiek een sterk bindmiddel tussen mensen, maar ook tussen bijvoorbeeld de brancheorganisatie en haar leden.

Ik hecht veel waarde aan deze spontane ontmoetingen, zeker ook vanuit mijn rol als bedrijvenadviseur in Zuid-Holland. Ongeplande ontmoetingen leveren dikwijls de leukste gesprekken op, misschien juist omdat je wordt overvallen terwijl je het niet verwacht. Vanwege het onverwachte element sta je open en ben je authentiek.

Dit gezegd hebbende heb ik nog één vraag: wanneer ontmoeten wij elkaar weer?