wim van Mourik 2021

Column - En de boer, hij ploegde voort

Datum: 5 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 9 februari 2021
In mijn nieuwjaarstoespraak sprak ik over bestaansrecht en over keuzes maken. Vooral ons bestaansrecht in de landbouw zal in de toekomst veranderen en er zullen keuzes moeten worden gemaakt.

Nu zijn wij nogal een nijvere sector en passen we goed bij de uitspraak ‘En de boer, hij ploegde voort’. En ploegen is voor de meeste loonwerkers het mooiste om te doen. Als ik naar mijn eigen vader kijk, is er echt geen mooier werk dan ploegen. Toen de spitmachine kwam en het ploegen en zaaiklaar maken eigenlijk in één werkgang kon, heb ik wel eens geroepen dat hij de ploeg wel kon verkopen. Dat was natuurlijk onmogelijk en tegen het zere been, want zo’n spitmachine was een mooie machine om erbij te hebben, maar stoppen met ploegen was ondenkbaar. Dus beide machines bleven. 

Als ik naar mijn eigen vader kijk, is er echt geen mooier werk dan ploegen

n Cumela Live van 5 januari waren drie ondernemers te gast die keuzes hebben gemaakt en dat onderstreepte mijn gevoel. De keuze maken om te stoppen met werkzaamheden die volgens jouw berekening voor een bepaalde prijs niet kunnen en je niet laten afleiden door de vele collega’s die het wel voor die prijs doen, vind ik sterk. Grond gaan zuigen en de kraan verkopen zijn duidelijke keuzes. Of het de juiste keuze is, weet niemand aan de voorzijde, maar bij niet kiezen en gewoon doorploegen, weet je zeker dat er niets verandert en alles bij het oude blijft.  

En dat er in de landbouw iets gaat veranderen, is zeker, dus ook dat er keuzes moeten worden gemaakt. Niet gemakkelijk natuurlijk, want niets voelt veiliger dan gewoon doorploegen. Soms moet je ook eerst ergens mee stoppen om ruimte te maken voor iets nieuws. Als je binnenkort een gebruikte Vogel & Noot-drieschaar op internet voorbij ziet komen, weet je dat ík mijn keuze heb gemaakt.