Column - De brandstofkosten stijgen, maar vergeet ook de overige kosten niet door te berekenen.

Datum: 15 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 15 juni 2022
Door: Vincent Tijms
De afgelopen weken krijg ik enorm veel vragen over de stijging van de brandstofkosten en het doorberekenen ervan. In alle gesprekken daarover is mij opgevallen dat bij veel ondernemers de focus vooral ligt op de hoge dieselprijs.

Ik wijs de ondernemers die ik spreek er dan altijd op dat de gevolgen van de Oekraïne-crisis verder gaan dan alleen de brandstofkosten. Bijna ongemerkt zijn ook de kosten van vrijwel alle gebruikte hulp- en grondstoffen fors gestegen. Ook onderdelen voor machines, olie en smeermiddelen stijgen bijna continu in prijs. Zeker bij onderdelen zijn oplopende levertijden soms ook nog een probleem. Tot slot adviseer ik iedereen om het contract met de energieleverancier in de gaten te houden. Zeker als dit binnenkort afloopt, is de kans groot dat de te betalen bedragen fors omhoog gaan.

Kortom, wees voorbereid in deze onzekere tijden en houd overal rekening mee bij het bepalen van je tarief. Het lijkt een inkoppertje, maar helaas worden veel leden nog regelmatig verrast in deze tijd. Op onze website hebben we een apart dossier over de Oekraïnecrisis met handige tips en bijvoorbeeld ook een rekentool.