Column - Basislessen

Datum: 9 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 9 juli 2020
Door: Thijs Veneklaas Slots
Als student leerde ik een aantal basislessen die ik verrassend genoeg nog steeds gebruik in mijn werk als bedrijvenadviseur. In deze column zet ik deze lessen uiteen in de hoop dat het ook jou als ondernemer verder kan helpen.

In 2014/’15 ben ik rijder geweest van het studenten Tractorpulling Rattle and Hum uit Dronten. Onderdeel van de studentenvereniging USRA. Een bijzondere tijd om als student mee te maken. Menig oud-teamlid heeft tegenwoordig zijn draai gevonden in de cumelasector. Het was ook een tijd waarin ik een aantal basislessen leerde waar ik elke dag nog wat aan heb. In mijn optiek blijvend toepasbaar op goed ondernemerschap en de kernwaarden van de cumelasector.

1. 
Je bent een team
Maak gebruik van je team! Samen met de mensen om je heen vorm je één team. Je staat er dus niet alleen voor. Samen maak je mooie dingen, deel je de mooie en minder mooie momenten en je ziet elkaar vaak meer dan je eigen familie.

Gebruik het team ook wanneer je het zelf even te druk hebt, ergens niet helemaal uitkomt of vragen over hebt. Je kunt altijd bij je team terecht. Er is altijd wel iemand die je kan helpen of je een goede kant op weet te wijzen. Wees zelfs niet te bang om soms één van je ondernemersvragen met een werknemer te delen.

2. 
Blijf wie je bent
Daarmee verdien je de klanten die bij je passen, personeelsleden die jou begrijpen en mensen om je heen waar jij zaken mee kunt doen. In mijn optiek kom je daarmee het verst. Door je anders voor te doen bouw je niet aan een lange termijnrelatie. Jij, hij of zij zal zich op een gegeven moment bedenken en aanpassen. Is het dat waard geweest?

3. 
Vergeet nooit wat je gedaan hebt
De lessen uit het verleden zijn je bagage voor de toekomst. Van de gemaakte fouten kun je leren en je successen kun je perfectioneren. Deze lessen kun je vervolgens ook delen met bijvoorbeeld je werknemers. Voor hen is het ook prettig om te zien wanneer jij als ondernemer je momenten hebt gehad waarvan je leert.

European Superpull Ahoy Rotterdam

4. Vertrouw de mensen die je om je heen hebt verzameld
Als ‘leider’ heb je een functie met rechten en verantwoordelijkheden. Formele bevoegdheden om opdrachten te geven, geld te besteden, te beoordelen en te corrigeren. In mijn optiek heb je als leider een rol die door de anderen wordt geaccepteerd. Door als leider weer te vertrouwen op de vaardigheden, kennis en inspiratie van de mensen om jou heen creëer je een hecht team die jou vertrouwt als ‘leider’. Je formele bevoegdheden hoef je dan niet of nauwelijks te showen.

5. 
Verlies je prioriteiten niet uit het oog
In de dagelijkse sleur kan er aan alle kant aan je worden getrokken. Brandjes blussen, offerte maken, telefoontje beantwoorden, je kent het vast. Maar werk je als ondernemer in je bedrijf óf aan je bedrijf? Waar ligt jouw prioriteit voor de komende week? Het komende jaar en de komende vijf jaar? Kom je er niet aan toe om bezig te zijn met wat jouw hoogste prioriteit heeft? Schrap dan de zaken die geen prioriteit hebben of delegeer deze. Het kan echt zo simpel werken. 

6. Wees trots op wat je bereikt hebt
Neem ook de tijd om een terug te kijken en trots te zijn op dingen die jij (en je team) hebben bereikt. Stop ze niet weg, maar vertel of schrijf er over. Laat het zien aan anderen en wanneer je je grotere doelen heb bereikt, vier ze!

Door dit te blijven doen besef ik mezelf altijd dat niet alles ‘gewoon’ even gedaan wordt. De inspanning die je hebt geleverd is er één om trots op te zijn.

Bovenstaande lessen hebben we in die jaren bij de studenten Tractorpulling toegepast. Een team waarin één knikje of een blik genoeg was om te weten wat de ander bedoelt. Door te blijven wie je bent weet je elkaar te respecteren en kun je het ook hebben wanneer een ander een kritische noot over jou laat vallen. Door niet te vergeten wat we gedaan hebben kwamen we elke wedstrijd een stapje verder. Door de mensen te vertrouwen weet je dat je nu nog steeds altijd van elkaar op aan kunt.  Door prioriteiten niet te verliezen hebben we als studententeam meerdere keren op het podium mogen staan.


En trots waren we ook, menig feestje is er op gevierd. Ik gebruik het nog elke dag in mijn werk als bedrijvenadviseur.