Column - "Mentaal uitrusten"

Datum: 11 september 2023
Laatst bijgewerkt: 13 september 2023
Door: Erna Berends
Ik ben er niet goed in: mentaal uitrusten. Mijn hersenen draaien altijd en overal op volle toeren. Stel mij een vraag of deel een gedachte en mijn hersenen gaan ermee aan de loop. Mijn hersenen denken zich ook te moeten bemoeien met zaken waar ik geen invloed op kan uitoefenen, maar zijn van mening dat zij er wel over na moeten denken.

Ik erger me eraan. Het is verloren tijd en het neemt ruimte in die ik niet wil. Ik vraag me af: “komt dit nu omdat ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin?” Een gezin waarin iedereen altijd aan staat, omdat er altijd wat te doen is. Een gezin waarin privé en werk altijd hand in hand lopen, gezworen vrienden of vijanden zijn. Ik twijfel of dat het is. En het maakt ook niet uit.

In de vakantie en ook in het weekend of tijdens een vrije avond doe je geen dingen die je aan je werk herinneren

Mentaal uitrusten; ik ben er niet goed in, maar heb tips (van Ben Tiggelaar) gehoord om het wel te kunnen. Ik deel ze graag. Maximaal herstellen doe je door:  

  1. Vrije tijd ook echt vrije tijd te laten zijn. In de vakantie en ook in het weekend of tijdens een vrije avond doe je geen dingen die je aan je werk herinneren; 
  2. Aandacht te besteden in je vrije tijd aan sport, sociale contacten of bijvoorbeeld een hobby;
  3. Actief te zijn op vakantie. Bewegen, dingen doen, het helpt enorm; 
  4. Kleine uitdagingen op te pakken: nieuwe sport of hobby.

In september heb ik vakantie. Met punt 2,3 en 4 heb ik geen moeite, maar om vrije tijd echt vrije tijd te laten zijn; dat wordt een uitdaging. Hoe zit dat met jou als ondernemer? Welke tip neem jij mee om mentaal echt uit te rusten?