Grafiek Cumela Kompas

CO2-emissie cumelabedrijven gedaald

Datum: 18 maart 2022
Laatst bijgewerkt: 18 maart 2022
De CO2 uitstoot van de cumelasector blijft dalen, zo blijkt uit een analyse van gegevens uit Cumela Kompas. Daarmee zet de daling door die ook al in de periode 2016-2018 te zien was. Gemiddeld produceert een bedrijf nu 377 gram CO2 per gefactureerde euro.
Grafiek Cumela Kompas

De CO2-emissie van een gemiddeld cumelabedrijf bedroeg in 2018 nog 40,9 ton per € 100.000,- bruto marge. Inmiddels is dit gedaald naar 37,7 ton CO2 in 2020, een daling van 7,8 procent. Het valt op dat de uitstoot in het grondverzet en de cultuurtechniek duidelijk lager ligt dan bij agrarische bedrijven. Adviseur certificering Richard Wolting verklaart dit uit het brandstofverbruik per uur, dat bij agrarische loonbedrijven hoger is. Bij de grondverzetbedrijven daalde, na een kleine toename in 2019, de uitstoot van 29,8 ton per € 100.000,- bruto marge in 2018 naar 27,7 ton in 2020, een daling van 6,9 procent.

Maatregelen

Wolting ziet dat bedrijven verschillende maatregelen nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het gaat onder meer om de aanschaf van zuiniger machines met een lagere CO2-uitstoot, de inzet van elektrisch handgereedschap, de inkoop van groene stroom, het gebruik van ledverlichting en het gebruik van biodiesel of HVO of toevoegingen. Verder zijn er nog cursussen als Het Nieuwe Rijden, bewustwording creëren onder het personeel, zorgen voor de juiste bandenspanning en machines niet stationair laten draaien.

Wolting nuanceert de uitkomsten wel. “Het weer en de omstandigheden waarin cumelabedrijven het werk uitvoeren, heeft invloed op het brandstofverbruik en daarmee de uitstoot”, zegt hij. “Het kan dus best zo zijn dat er een jaar komt waarin de uitstoot gelijk blijft of zelfs hoger komt te liggen. Mogelijk ook hebben de droge zomers van 2017 tot en met 2020 gezorgd voor de daling van CO2-uitstoot.”

Ook in de landbouw is CO2 een item dat steeds belangrijker wordt. De verwachting is dat afnemers steeds meer zullen vragen naar producten met een lagere CO2-voetafdruk. Dit speelt met name in de melkveehouderij vanwege de maatschappelijke aandacht voor klimaat en broeikasgassen (methaan, CO2 en lachgas). Momenteel kunnen loonwerkers nog uit de voeten met sectorgegevens en wordt er gerekend met de CO2-uitstoot per euro loonwerk, maar bedrijven moeten er volgens Wolting rekening mee houden dat ook hier meer gedetailleerde gegevens zullen worden gevraagd.

Deze voorlopige cijfers zijn gebaseerd op de brandstofkosten van in totaal 97 bedrijven die in de periode 2018-2020 hebben deelgenomen aan Cumela Kompas. Op basis van de gemiddelde brandstofprijs (CBS) is het aantal liters bepaald. De CO2-emissie per liter brandstof ligt op dit moment op 3,262 kilo.

Wil je meer te weten komen over de kengetallen van jouw bedrijf, doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Of wil je meer inzicht in de CO2-uitstoot van jouw bedrijf of deelnemen aan het sectorinitiatief? Neem hiervoor contact op met de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].