Wedstrijd

Clusius College eerste winnaar

Datum: 21 juni 2022
Laatst bijgewerkt: 21 juni 2022
Door: Marije van Beurden
22 studenten van de opleidingen Groen, Grond en Infra in Nederland konden op 21 en 22 april hun skills laten zien aan de professionele jury van het Nederlands kampioenschap Cultuurtechnisch Loonwerk. Cumela is een van de organisatoren en hoopt het kampioenschap onder de vlag van WorldSkills Netherlands te krijgen.

De deelnemende studenten waren voorgedragen door elf verschillende mbo-opleidingen uit Nederland. Op 21 en 22 april kwamen er twee leerlingen per school naar het Drentse Zuidwolde om hun talenten op het gebied van cultuurtechnisch loonwerk te laten zien. Drie jaar geleden organiseerde Cumela in samenwerking met Zone.college als pilot al een vakwedstrijd waar studenten van verschillende locaties van Zone.college aan deelnamen. “Na de coronapandemie hebben we dit jaar ingezet op een landelijke vakwedstrijd”, vertelt Dick van der Neut, Skills-coördinator van Zone.college. “Het is de bedoeling dat deze vakwedstrijden in de toekomst ook op de kalender van WorldSkills Netherlands komen.”

Met deze vakwedstrijden kunnen studenten aan werkgevers laten zien wat hun skills zijn

De vakwedstrijd werd dit jaar georganiseerd vanuit Stichting Bedrijfstakgroep Groen Grond Infra (BTG-GGI), Cumela, Zone.college en het Landelijke overleg Loonwerkdocenten (LOL). Met deze vakwedstrijden kunnen studenten aan werkgevers laten zien wat hun skills zijn en willen we nieuwe studenten interesseren in een opleiding Groen Grond en Infra.

Wedstrijd

Om zich te kunnen voorbereiden, ontvingen deelnemende studenten aan de vakwedstrijd vooraf hun opdracht. Door het uitvoeren van die opdracht konden ze vervolgens hun vaardigheden laten zien. De opdracht bestond uit het inmeten, uitzetten en uitgraven van een haakse sloot. Met de vrijgekomen grond moesten ze een terrein ophogen en egaliseren om het daarna in te zaaien met graszaad. In deze opdracht waren samenwerken, veiligheid en verantwoord en duurzaam werken belangrijke beoordelingscriteria. Doordat de organisatie de elf scholen in verband met de veiligheid niet tegelijk kon beoordelen, werden de wedstrijden verdeeld over twee dagen. Op de niet-wedstrijddag konden de studenten deelnemen aan een excursie naar een loonbedrijf of fabrikant in de buurt van het wedstrijdterrein.

Ervaringen

BTG-GGI, Cumela en het LOL zijn enthousiast over de eerste landelijke organisatie van het Nederlands kampioenschap Cultuurtechnisch Loonwerk. “We promoten hiermee de opleidingen Groen, Grond en Infra voor onze sector en brengen scholen onderling samen om de verschillen in uitleg te zien en gezamenlijk te bespreken”, vertelt Simon van der Ven, docent bij Lentiz Barendrecht. “De studenten waren superenthousiast over de eerste landelijke wedstrijd. Ze kunnen laten zien wat ze in huis hebben en een echte opdrachtgever beoordeelt hen. Als er dan werkgevers een kijkje komen nemen en sommige studenten meteen een baan aanbieden, zegt dat wel iets over de kwaliteit van de deelnemers!”

Samenwerken, veiligheid en verantwoord en duurzaam werken waren belangrijke beoordelingscriteria

Prijsuitreiking

Op vrijdag 22 april werd om drie uur ’s middags de eerste winnaar van het Nederlands kampioenschap Cultuurtechnisch Loonwerk bekend gemaakt. Het team van het Clusius College Schagen/Hoorn ging er met de eerste prijs vandoor. Lentiz Maasland behaalde de tweede prijs en Zone.college Hardenberg de derde.

Als Cumela blijven we dit initiatief graag ondersteunen en we hopen het over één of twee jaar weer te organiseren.

Bekijk het promotiefilmpje

Talentontwikkeling

De organisatie van de Nederlandse skillswedstrijden ligt officieel in handen van WorldSkills Netherlands. Deze stichting organiseert beroepenwedstrijden voor mbo’ers. De zogenaamde Skills Heroes beginnen binnen een schoolorganisatie met een beroepenwedstijd in verschillende rondes. De winnaar van de schoolorganisatie mag daarna deelnemen aan de landelijke skillswedstrijden en soms zelfs aan de Europese.

De grote terreinen en de hoeveelheid machines die nodig zijn voor de loonwerk-skillswedstrijden maken de deelname en de organisatie onder de stichting WorldSkills Netherlands best lastig. De organisatie heeft daarom in overleg met de stichting WorldSkills Netherlands besloten een eigen kampioenschap te starten voor studenten Groen, Grond en Infra. De organisatie zal haar ervaringen overbrengen aan WorldSkills Netherlands in de hoop dat de wedstrijden in de toekomst onder diens vlag kunnen worden georganiseerd.