claas amazone en agxeed 3A autonomie

Claas, AgXeed en Amazone bundelen krachten

Datum: 14 september 2023
Laatst bijgewerkt: 14 september 2023
Door: Gert Vreemann
De fabrikanten Claas, AgXeed en Amazone richten met 3A-Advanced Automation & Autonomy het eerste overkoepelende samenwerkingsverband voor autonomie ter wereld op. Dat heeft als doel de ontwikkeling, standaardisatie en marktintroductie van semi- en volledig autonome trekker-werktuigcombinaties te versnellen en staat open voor andere fabrikanten van landbouwmachines.
claas amazone en agxeed 3A autonomie

De verdere automatisering van landbouwprocessen vereist volgens de initiatiefnemers een nog nauwere samenwerking tussen fabrikanten van trekkers en werktuigendragers enerzijds en werktuigen anderzijds. De drie partners werken al enige tijd samen op het gebied van autonomie. Claas en Amazone zijn minderheidsaandeelhouders in het Nederlandse AgXeed. Door de oprichting van 3A-Advanced Automation & Autonomy zullen de bedrijven hun afzonderlijke expertisegebieden beter kunnen integreren en zullen ze verdere partnerschappen aangaan om de ontwikkelde technologieën sneller en op een bredere basis te kunnen toepassen. Ze presenteren al de eerste oplossingen voor sterk geautomatiseerd en autonoom veldwerk en verwachten dat andere partners al voor de komende Agritechnica zullen aansluiten.

Marktrijpe technologie die door de 3A-groep is ontwikkeld, bestaat uit ontwerp- en implementatiesoftware die voorheen alleen beschikbaar was voor autonome veldrobots, maar die nu in combinatie met de AgXeed-box kan worden gebruikt om ook trekkers en machines te besturen. Afhankelijk van de vereisten en de beschikbare hardware kan het besturingsniveau hierbij variëren van sterk geautomatiseerd tot autonoom.

 

AgXeed met amazone

De eerste door 3A ontwikkelde producten zijn de Amazone AutoTill voor cultivatoren en Claas Autonomy Connect, dat het volledige plannings- en uitvoeringsproces van grondbewerking omvat. Deze oplossingen vormen het uitgangspunt voor verdere toepassingen door meerdere fabrikanten, waarbij alle denkbare machinecombinaties mogelijk zijn.

We werken nu met A-B-lijnen en A-B-contouren voor automatische besturing en routeoptimalisatie Daarbij kunnen opdrachten tegenwoordig ook een taakkaart bevatten. 3A gaat nog een stap verder en maakt een voorlopige planning mogelijk die specifiek is ontworpen voor procesoptimalisatie. Dit omvat het begin- en eindpunt van de taak, draaien op de kopakker en locatiespecifieke besturing van het werktuig. Door vooruit te plannen met machineparameters - bijvoorbeeld de achterhef en hydrauliek voor het aanpassen van de werkdiepte en machine-instellingen - is het mogelijk om dynamische aanpassingen aan de machinecombinatie te programmeren voor de uitvoering om de gewenste werkkwaliteit te bereiken. Met Autonomy Connect kunnen Claas-trekkers in combinatie met machines veldwerk uitvoeren met een hoge mate van automatisering of zelfs autonoom. Taken worden gepland in het Claas Farm Management Information System of in het AgXeed Portal, waar het al mogelijk is om rijpaden en taakkaarten in te plannen.