Dorrestijn milieu

Certificeren om te professionaliseren

Datum: 4 september 2024
Laatst bijgewerkt: 4 september 2024
Door: Teunis Meerkerk
Onze leden zoeken naar een eigen specialiteit. Werk dat ze leuk vinden, dat goed bij ze past en dat goed bij het bedrijf past. Vaak loop je dan na een tijdje tegen certificering aan, iets wat aanvoelt als een grote drempel. Ben je daar eenmaal overheen, dan kun je verder met het professionaliseren van het werk en het uitbouwen van de werkzaamheden. Cumela Advies helpt je daarbij, net zoals we dat bij Dorrestijn Milieu deden.

Dorrestijn Milieu uit Veenendaal maakt onderdeel uit van de Dorrestijn Groep. De groep heet tegenwoordig Dorrestijn Veenendaal Buiteninrichting & Infra. Dorrestijn Milieu voert steeds vaker specialistisch sloopwerk uit. Het bedrijf levert daarbij kwalitatief sloopwerk binnen strakke planningen. Een voorbeeld daarvan: met 25 man of meer een supermarkt in 24 uur volledig strippen. Door dit soort werk groeit de naamsbekendheid en in het verlengde het aantal aanvragen. Toch kon het bedrijf aan bepaalde aanvragen niet voldoen. Dat waren dan aanvragen waarin in het bestek stond dat alleen een SVMS-007-gecertificeerd bedrijf het werk mocht doen, iets wat de opdrachtgever nadrukkelijk noemde in het meegestuurde bestek. Dat ‘007’ heeft overigens niets te maken met James Bond. Het wijst naar de documentvolgorde van de richtlijn. SVMS staat voor Stichting Veilig en Milieukundig Slopen.

Wanneer je het werk op basis van dit proces inventariseert, organiseert en uitvoert, heb je eigenlijk al een 7,5 te pakken

Het ging steeds meer schuren dat het bedrijf deze aanvragen miste, vertelt bedrijfsleider Hans Ariesen van de milieu- en slooptak van Dorrestijn Milieu. Dat wilde hij veranderen. Zo kwam hij uit bij ondergetekende, adviseur bedrijfskundige zaken van Cumela Advies. Hij vroeg mij om de certificering voor de SVMS-007 voor Dorrestijn te organiseren. Ik ben ermee aan de slag gegaan.

Kwaliteitshandboek

In het basishandboek van Cumela Advies staat de structuur voor deze richtlijn. Zo kon ik na een eerste overleg snel aan de slag en de richtlijn verwerken in het kwaliteitshandboek van Dorrestijn Milieu. Verder kwamen er allerlei basisdocumenten die de basis vormen om structureel te voldoen aan de eisen van de richtlijn.

Tot onze grote verrassing lukte het ook om snel een certificerende instelling te vinden voor de definitieve auditronde. Pas daarna krijgt een bedrijf het certificaat. Voor de volgende stap moest Dorrestijn minimaal twee projecten zoeken om mee te nemen in het auditproces. Door het groeiende aantal aanvragen voor sloopwerk was dat geen enkel probleem. Vervolgens ging het bedrijf aan de slag om deze projecten vanaf de offerte tot de opleverdocumenten precies in te richten volgens de eisen van de SVMS-007.

SVMS-007 in de praktijk

Welke zaken moet een bedrijf organiseren voor een SVMS-007 certificaat?

  • Vooraf een inspectie laten doen van het te slopen object, waarbij er door middel van een aantoonbare inspectie een stoffeninventarisatie wordt opgesteld.
  • Het aantoonbaar uitvoeren van de vereiste controles op het gebied van asbestzorgvuldigheid.
  • Voor de omgeving de risico’s voor de arbeidsveiligheid inzichtelijk maken.
  • Een sloopplan maken en dat laten zien met hierin onder andere een concreet beschreven wijze van uitvoering, welke veiligheidsmaatregelen er van toepassing zijn en hoe deze worden geïmplementeerd.
  • Laten zien hoe de borging van de wettelijke eisen, de vereiste meldingen en vergunningen plaatsvindt dan wel aanwezig zijn.
  • Laten zien wie waar verantwoordelijk voor is. Als voorbeeld: wie voert het sloopwerk uit? En meer van dit soort vragen.
  • Laten zien hoe het werk wordt uitgevoerd volgens het vooraf door de opdrachtgever goedgekeurde sloopplan.
  • Aantonen dat er gediplomeerd personeel en gekeurd materieel aanwezig is.
  • Ervoor zorgen dat tijdens het sloopwerk de vereiste registraties plaatsvinden en medewerkers het logboek goed invullen.
  • Zorgen dat er een stoffenverantwoording komt van alle vrijkomende materialen.
  • Een juiste wijze van oplevering voorzien van alle noodzakelijke registraties en verantwoordingen. Die oplevering moet inclusief alle geregistreerde zaken op een overzichtelijke en transparante wijze aanwezig zijn in de projectadministratie.

Waarom verlangen opdrachtgevers deze kwaliteitsnorm van sloopaannemers? Bij het uitwerken van het kwaliteitshandboek en de voorbeelddocumenten kreeg ik het antwoord. Het antwoord: wanneer je het werk op basis van dit proces inventariseert, organiseert en uitvoert, heb je eigenlijk al een 7,5 te pakken. Vooral de aantoonbaarheid is dan uitstekend geregeld.

Imagoschade voorkomen

Ook de samenleving waarin wij werken, stelt vaker eisen en vraagt om verantwoording bij opdrachtgevers. Iedereen heeft een mobiele telefoon op zak. Imagoschade kan daardoor snel plaatsvinden en veel schade aanrichten bij bijvoorbeeld projecten in binnenstedelijk gebied. De sloopaannemer werkt daar vaak als een van de eersten. Als tijdens het sloopwerk de omgeving al zo negatief wordt beïnvloed, kan dat bij het verloop van de volgende werkzaamheden veel negatieve energie kosten.

Wat levert SVMS-007 de opdrachtgever op? Hij kan het werk loslaten en is zeker van een aantoonbare veiligheids- en milieuverantwoorde uitvoering van het werk, steekproefsgewijs certificatietoezicht, deskundig en gediplomeerd personeel en borging van de naleving van wet- en regelgeving.

Als je vooraf de norm ziet en alle eisen die daarbij horen, is het ook weer te snappen dat de moed je in de schoenen zinkt. Onder SVMS-007 verandert het werk. Even een offerte schrijven in een mailtje met een paar regels is er dan niet meer bij. Ook je offerte moet aan een heel eisenpakket voldoen. Alleen dan komt die door de toets van de SVMS-007.

Imagoschade kan snel plaatsvinden en veel schade aanrichten bij bijvoorbeeld projecten in binnenstedelijk gebied

Meer Cumela Advies

Dorrestijn zou Dorrestijn niet zijn als het daar niet doorheen kon kijken. Met zijn kenmerkende hands-on-mentaliteit heeft het bedrijf samen met Cumela Advies de schouders eronder gezet. Het resultaat: het haalde het SVMS-007 certificaat.

Wil jij met je bedrijf verder professionaliseren? Of baal je ervan werk mis te lopen en wil je daar verandering in brengen? Neem dan contact op met mij of mijn collega’s van Cumela Advies via (033)-247 49 40 of ga naar www.cumela.nl/advies.

Cumela Advies helpt ondernemers in groen, grond en infra vooruit. Dat doen we met adviesdiensten, kennisartikelen en tools, zodat je zo goed mogelijk kunt ondernemen. Wij kijken graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn en zorgen dat je op een aantoonbare en verantwoorde wijze je specialiteit kunt uitvoeren.