case WX140E mobiele graafmachine

Case lanceert mobiele graafmachines

Datum: 21 december 2022
Laatst bijgewerkt: 21 december 2022
Door: Gert Vreemann
Case zat al een tijd zonder mobiele graafmachines, maar daar komt nu verandering in. De fabrikant kondigt nu de introductie aan van vier mobiele graafmachines in de populaire gewichtsklasse van circa 15 tot 19 ton. Daar komt later nog een 21-tons model bij. Case betrekt ze van Hyundai. Het gaat dan om de voor de Europese markt ontworpen mobiele graafmachines van Hyundai.
case WX140E mobiele graafmachine

Het gaat om de WX140E en WX160E met conventionele draaicirkel, samen met de WX155E SR- en de WX175E SR-short-radius-machines. Hier komt later nog een grotere WX210E bij. Technisch lijkten ze veel op de Hyundai-varianten HW140/160A, HW150/170A CR en HW210A. De nieuwe mobiele graafmachines van Case worden aangedreven door Cummins-Stage V-dieselmotoren. De vier kleinere modellen hebben de bekende 129 kW (175 pk) Cummins B4.5-Stage V-motor met dieseloxidatiekatalysator, selectieve katalytische reductie en een roetfilter, maar zonder uitlaatgasrecirculatiesysteem. Ze zijn vrijgegeven voor HVO, GTL en BTL. De WX175E SR is standaard uitgerust met een tweedelige giek. De andere modellen zijn leverbaar met mono- of tweedelige giek. De transmissie en assen komen bij ZF vandaan. De wielbasis voor de vier kleinere modellen is 2,60 meter. De maximumsnelheid is opgegeven voor 35 km/u.

case mobiele graafmachine WX175

De WX140E tot en met de WX175E SR zijn uitgerust met het Bosch Rexroth Load Independent Flow Sharing-hydraulieksysteem. In het besturingssysteem is een drukcompensator ingebouwd om de prestaties van de stroom te delen voor gelijktijdige rij- en giekbedieningen. De grotere WX210E wordt geleverd met een Kawasaki-open-center-hydraulieksysteem met Electric Positive Flow.

De ruime cabine is uitgerust met Case Maximum View Monitor met 360-gradencamera’s en een extra radar op de achterzijde van de machine. Verder heeft de machinist de beschikking over cruisecontrol, optionele ride control en joystickbesturing. Verder is er een optionele automatische graafrem en een fijne zwenkregeling. De automatische veiligheidsvergrendeling is vergelijkbaar met het systeem op de Case E-serie-rupsmodellen. De cabine van de E-serie is uitgerust met een telescopische stuurkolom met twee kantelpunten.

De voorruit heeft parallelle ruitenwissers. De machines kunnen optioneel worden geleverd met camera’s aan de achterkant en de rechterzijde. Een acht inch touchscreen-monitor geeft toegang tot een menusysteem dat alle functies van de machine regelt. Voor camera's is een tweede scherm beschikbaar. De machinist kan door het hoofdscherm navigeren via een jog-dial-controller, die ook het gaspedaal van de motor regelt. Deze jog-dial heeft tien standen voor het motortoerental. De monitor biedt eco-begeleiding voor de bestuurder en toont een reeks gegevens, waaronder de stilstandtijden. Proportionele joystickbedieningen zijn standaard, met een keuzeschakelaar voor vooruit-achteruit in de hendelkop. De hendel bevat ook een vooraspendelblokkering en een vergrendelingsfunctie. Joystickbesturing is optioneel, evenals een slimme sleutel met startdrukknop.

De machinist kan in de monitormenu's maximaal tien vooraf ingestelde hydraulische stroom- en drukinstellingen selecteren. De rechter joystick heeft ook een schakelaar om een eenrichtings- of tweerichtingshulpstroom te activeren.