“Wat opvalt in de grafiek is dat de stijging met name is gerealiseerd in 2021 en 2022”, vertelt Dieuwer Heins, adviseur Financiën & Bedrijfsontwikkeling. “In 2021 was de stijging gemiddeld 5,3 procent en in 2022 zelfs 7,9 procent. In 2023 was de stijging met gemiddeld 1,5 procent weer beperkt. Dit duidt erop dat de hoeveelheid werk zich ook duidelijk stabiliseerde.”
De hoogte van de bruto marge wordt bepaald door de hoeveelheid werk en door de hoogte van het tarief of de aanneemsom. In 2021 en 2022 had ook de cumelasector te maken met forse kostenstijgingen, wat de grote stijging van de bruto marge deels verklaart. In die periode werd de brandstof fors duurder en stegen de machinekosten. De stijging van de bruto marge per fte is met een verhoging van gemiddeld 4,8 procent het hoogst bij de gemengde bedrijven. Bij de agrarische loonbedrijven en grondverzetbedrijven is dit met 3,7 procent duidelijk lager.
Heins noemt een ander punt dat opvalt. “Elk jaar zien we dat de bruto marge per fte bij de agrarische loonbedrijven duidelijk hoger is en dat deze bij de grondverzetbedrijven duidelijk lager is. Dit is eenvoudig te verklaren doordat de agrarische loonbedrijven kapitaalintensiever zijn. Het aandeel machinekosten in de kostprijs ligt hier gewoonweg hoger. Niet alleen zijn de machines duurder, ook wordt er meer brandstof verbruikt en zijn de onderhoudskosten hoger.”
De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van 105 bedrijven die de jaarrekeningen over 2019 tot en met 2023 hebben aangeleverd voor de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Het gaat daarbij om 45 grondverzetbedrijven, 32 gemengde bedrijven en 28 agrarische loonbedrijven.
Wil je weten hoe jouw kengetallen 2023 zijn? Doe dan mee aan de kengetallenvergelijking Cumela Kompas. Neem hiervoor contact op via de Ondernemerslijn op (033) 247 49 99 of stuur een e-mail naar [email protected].