bredenoord biogasaggregaat

Bredenoord neemt biogasaggregaat in gebruik

Datum: 23 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 23 maart 2023
Door: Gert Vreemann
Bredenoord neemt in april het eerste biogasaggregaat van 70 kVA in gebruik. Dit aggregaat draait op restgas, dat zal worden geleverd door Powercrumbs. In de maanden daarna wordt de vloot verder uitgebreid. Bredenoord zet hierbij in op de combinatie van een biogasaggregaat en een battery box.
bredenoord biogasaggregaat

Een biogasaggregaat is een duurzame manier om energie op te wekken op locaties waar bijvoorbeeld de netaansluiting (nog) niet toereikend is. Dit blijkt uit de zeer lage milieukostenindicator (MKI) van het biogas dat de aggregaten gaan gebruiken, wat met name voor de bouwsector belangrijk is om tenders te winnen en te voldoen aan de omgevingseisen. “Met biogasaggregaten bieden wij een honderd procent duurzame oplossing, waar veel van onze klanten om vragen wanneer het net vol of niet toereikend is. Goed voor bijvoorbeeld het opladen van zwaar materieel wanneer er geen laadpunt in de buurt is”, aldus Toon Bruining, Chief Commercial Officer van Bredenoord.

Een biogasaggregaat functioneert hetzelfde als een dieselaggregaat, maar in de praktijk zal het vaak worden gecombineerd met een battery box om zo het beste van twee werelden te combineren. In deze hybride opstelling voorziet de battery box in de stroomvraag en wordt deze wanneer nodig bijgeladen door het biogasaggregaat.

powerbox elektrische graafmachine

Voor de biogas-brandstofvoorziening werkt Bredenoord samen met Powercrumbs als vaste partner. Dat is de enige Nederlandse leverancier van honderd procent biogas uit restafval. Powercrumbs vangt biogas op dat vrijkomt bij rioolwaterzuiveringen. Dit werd eerst afgefakkeld, maar wordt nu als energiebron benut. Het afgelopen jaar hebben Bredenoord, Powercrumbs en andere betrokken partners deze nieuwe energieoplossing tijdens pilots op diverse bouwplaatsen uitvoerig getest, waarbij de betrouwbaarheid is bewezen. Daarnaast heeft Powercrumbs de hele keten op basis van de levenscyclusanalyse gevalideerd en het bedrijf haalt daarmee een MKI-reductie tot 99 procent ten opzichte van een conventionele oplossing.