Mest - Van Vliet

Boer/boertransport en toch een monster?

Datum: 2 maart 2023
Laatst bijgewerkt: 2 maart 2023
Met de invoering van het rVDM is er rond boer/boertransport iets gewijzigd. Als je als geregistreerd vervoerder boer/boertransport uitvoert, dan ben jij verantwoordelijk voor het doen van de meldingen. Gebruik je voor het vervoer een transportmiddel waarop GR-apparatuur zit, dan ben je verplicht die ook te gebruiken.

Bij gebruik van GR-apparatuur kies je in het rVDM voor ‘maatwerktransport met GR-apparatuur’. Voordat je gaat laden, scan je de digitale rVDM-barcode in de GR-apparatuur.

Geen monster nodig

Hoewel je bij boer/boertransport geen monster hoeft te maken, zal de apparatuur voor drijfmest dit toch gaan doen. Je hebt dit monster niet nodig en hoeft het ook niet op te sturen naar het laboratorium. Wij adviseren je om het monster al bij de leverancier leeg te maken in de mestput.

Waarom maakt de apparatuur dan toch een monster?

Bij het ontwerpen van de werkwijze voor het rVDM kwamen we voor een keuze te staan. Of een ingrijpende aanpassing in alle GR-apparatuur voor drijfmest, waarvan de kosten al snel 4.000 tot 5.000 euro per voertuig zouden zijn, of accepteren dat er onterecht een monster wordt genomen. Samen met de overheid en de andere sectororganisaties hebben we voor dit laatste gekozen.