Lemken machines

Beter resultaat dankzij corona

Datum: 10 september 2020
Laatst bijgewerkt: 10 september 2020
Door: Toon van der Stok
Machinefabrikant Lemken verwacht dit jaar een beter financieel resultaat ondanks een waarschijnlijk iets lagere omzet. Topman Anthony van de Leij denkt dat de omzet tussen de 0 en vijf procent lager zal zijn. “Desondanks verwachten we een hogere winst. Door corona zijn onze kosten voor beurzen, evenementen en reizen zo veel gedaald dat dit de lagere omzet meer dan goed maakt.”

Tijdens een persbijeenkomst voor journalisten uit Nederland en België nam Van der Leij uitgebreid de tijd om bij te praten over de ontwikkelingen in het bedrijf en de effecten van corona. Verheugd constateerde hij dat de fabriek alle weken gewoon door heeft kunnen draaien. “Ondanks problemen bij sommige van onze toeleveranciers zijn we erin geslaagd om de lijn continu bezet te houden. Gelukkig hebben we nooit te maken gehad met het langdurig wegvallen van onderdelen, niet voor de produktie en ook niet voor service en reparatie.”

Ook op de verkoop is het effect van corona tot nu toe beperkt vertelde Van der Leij. Na acht maanden ligt de omzet ongeveer vijf procent achter op die van vorig jaar en ligt daarmee tussen die van 2018 en 2019 in. “We verwachten dat dit niet verder zal terugvallen, omdat de onderliggende stemming in de agrarische markt best goed is. Bedrijven hebben nog de mogelijkheid om te investeren en zijn over de eigen situatie zeker niet negatief. Het negativisme komt vooral door alle berichten over corona en de angst voor een tweede golf. Het negatieve is daardoor meer emotie dan dat het echt slecht gaat.”

Ondanks de wat lagere omzet zijn de financiële resultaten tot nu toe duidelijk beter constateert Van der Leij. “Dat komt vooral omdat we onze kosten enorm hebben zien teruglopen. De uitgaven voor reizen en met name beurzen zijn fors gedaald. Zoveel dat het uiteindelijke financiële resultaat juist dankzij corona dit jaar beter zal zijn dan vorig jaar.”

De kosten voor beurzen en buitenlandse reizen zijn fors gedaald.

Voor Van der Leij is dit een duidelijk signaal dat het anders moet met het grote aantal beurzen. Jaarlijks zijn dit er alleen al voor Lemken tussen de 150 en 200 vertelde hij. “Die kalender is veel te vol en het kost ons te veel geld. Binnen de Cema, de Europese koepel van landbouwmachinefabrikanten, willen we daarom ook naar een andere beurskalender met minder evenementen. Daarvoor kan corona nu een mooie stok achter de deur zijn omdat veel beurzen niet doorgaan en we ons kunnen beraden op de toekomst.”

Sima verplaatst
Tijdens de bijeenkomst kwam al de mededeling dat de Sima komend jaar niet door zal gaan en nu verplaatst wordt naar november 2022. Van der Leij verwacht dat tot het najaar er nauwelijks nog grootschalige evenementen plaats zullen vinden. “Veel bezoekers durven niet te komen en als fabrikanten gaan we geen geld uitgeven aan beurzen die veel geld kosten en waar we onze klanten toch niet zien.”

Lemken wil het wegvallen van de beurzen opvangen door een andere manier om klanten kennis te laten maken met de producten. Komend jaar komen er kleinschalige roadshows waarbij bij dealers de machines worden gedemonstreerd voor kleine groepen klanten. Daarnaast werkt het bedrijf aan informatie en instructiefilms die via Facebook, Instagram en YouTube bij de klanten moeten komen.