infographic e-learning aanbesteden

Beter aanbesteden is de weg naar succes

Datum: 21 februari 2024
Laatst bijgewerkt: 21 februari 2024
Een meerderheid van de bedrijven in de sector groen, grond- en infrastructuur heeft opdrachtgevers uit de publieke sector. Hierdoor is het werken met en via aanbestedingen vaak onvermijdelijk. Uit een enquête van Cumela blijkt dat vrijwel alle leden wel eens aan een aanbesteding meedoen én dat 51 procent regelmatig, direct of indirect via onderaannemers, te maken heeft met aanbestedingen.

Meedoen aan aanbestedingen is tijdrovend, ingewikkeld en duur. Ook hebben sommige bedrijven niet de juiste kennis in huis of is de werkdruk op kantoor te hoog. Hierdoor worden er fouten gemaakt bij inschrijvingen. Daarnaast merkt Cumela dat bedrijven zichzelf regelmatig te kort doen door helemaal niet mee te doen met een aanbesteding. Ook komen bedrijven onvoldoende op voor hun eigen rechten in discussies met opdrachtgevers. Hier valt dus nog winst te behalen.

Bedrijven doen zichzelf regelmatig te kort door helemaal niet mee te doen met een aanbesteding

Gratis e-learning is nu live

Dankzij de toegewezen subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en PIANOo heeft Cumela een nieuwe e-learning ontwikkeld. Ga naar www.cumela.nl/e-learnings en vind meer informatie over de e-learning ‘Beter aanbesteden’. Volg de e-learning wanneer het jou het beste uitkomt. Je kunt op je eigen niveau instappen. Heb je nog vragen? Mail dan naar [email protected].

Veel succes, op weg naar de winnende inschrijving!

Volg de e-learning wanneer het jou het beste uitkomt. Je kunt op je eigen niveau instappen

Voorbeeld van een gemiste kans

Op een maaibestek van een gemeente werd een inschrijving van een cumelabedrijf ongeldig verklaard, omdat het plan van aanpak uit elf pagina’s bestond in plaats van de voorgeschreven tien pagina’s. Volgens de rechter was de beslissing van de gemeente om de inschrijving buiten beschouwing te laten terecht.

Conclusie: alle moeite, tijd en investering waren dus voor niets geweest.

infographic e-learning aanbesteden