slootsmid zodenbemester

Bemesternieuws op Paasshow Slootsmid

Datum: 28 maart 2024
Laatst bijgewerkt: 28 maart 2024
Door: Gert Vreemann
Slootsmid organiseert dit jaar weer zijn bekende Paasshow, met daarin veel nieuws van de eigen Slootsmid-producten, zoals de nieuwe Major-bemester met de drie mini-verdelers voor exacter bemesten bij hoge en lage giften. Ook te zien is de proefveldbemester, waarbij de mestsleuven worden afgedekt met vloeistof. Plus natuurlijk de rest van het uitgebreide Slootsmid assortiment.
slootsmid zodenbemester

Alles begint met ontwikkelen en uitproberen. Dat geldt ook voor het verder terugdringen van de ammoniakuitstoot. Slootsmid werkt aan een oplossing waarbij de uitgereden mest wordt afgedekt met een vloeistof. Daarmee zijn afgelopen jaar al diverse proeven uitgevoerd en er is al mee gedemonstreerd op de praktijkdagen van Bemest op z’n Best. Dit jaar legt Slootsmid samen met Wageningen UR nieuwe proefvelden aan. “We zitten nog in het teststadium”, zegt ontwikkelaar Bert Ebbekink van Slootsmid. “De eerste resultaten zijn echter zeker veelbelovend. Daarom laten we de proefveldbemester zien op de open dagen. Cumelabedrijven die meer willen weten, zullen we uitleg geven”, aldus Ebbekink. De proefveldbemester sproeit direct achter de bemestermondjes een dun laagje vloeistof op de uitgereden mest, zodat deze wordt afgedekt. “We experimenteren met verschillende vloeistoffen, zoals krijt en magnesiumchloride. Dit jaar gaan we zien hoe het verder gaat uitpakken.”

slootsmid zodenbemester verdeler

Deze ontwikkeling past bij de nieuwe Slootmid Major-bemesters, leverbaar in werkbreedtes van 7,90, 8,64 en 9,36 meter. Deze zijn uitgerust met drie Slootsmid-mini-exactverdelers, die horizontaal zijn geplaatst met de uitlopen naar boven. De aanvoerslangen naar de verdelers zijn van gelijke lengte en de verdelers zijn onderling met elkaar zijn verbonden, waardoor er altijd een gelijkmatige drukverdeling is op alle uitlopen. Doordat de uitlopen naar boven staan, blijft het systeem altijd gevuld met mest, waardoor er direct mest voorradig is bij het openen van de hydraulische afsluiters. De slangen naar de uitlopen hebben voor een goede doorstroming een binnendiameter van 50 millimeter. In het hoofdframe van de Major-bemester zit een scharnier waardoor de armen voor de bodemaanpassing tien graden op en neer kunnen pendelen. Het frame is vanwege de plaatstalen constructie relatief licht.

Kenmerk van de Slootsmid-graslandbemesters zijn de duo-elementen met een onderlinge afstand van achttien centimeter. De elementen zijn spoor- en bodemvolgend. Standaard wordt de bemester uitgerust met een dunne schijf en kouter, mechanische bodemdrukafstelling en hydraulische afsluiters. De elementen zijn volledig verzinkt en de voorsnijschijven zijn voorzien van smeerbare lagers.

De Major-bemester kan worden uitgerust met automatische centrale smering en de bodemdruk kan ook hydraulisch instelbaar worden uitgevoerd. De machines kunnen worden voorzien van sectieafsluiting en kunnen volledig Isobus worden aangestuurd. De machines hebben een automatische schijvenafscherming in de transportstand.

Verder is er natuurlijk aandacht voor het hele programma van Slootsmid, met de merken Massey Ferguson, Kubota, Slootsmid, Kverneland/Vicon, Trioliet, Ocmis en Weidemann met bijvoorbeeld de nieuwe elektrische 1390E-hoftrac en het uitgebreide assortiment tuin- en parkmachines. De Paasshow vindt plaats op vrijdag 29 maart, zaterdag 30 maart en maandag 1 april bij Slootsmid Laren, Zutphenseweg 31, Laren (Gld.).