Loonbedrijf Stevens, 2023, foto Age Sjoerd, omgevingswet

Bekendmaking omgevingsplannen: Houd het zelf in de gaten!

Datum: 23 januari 2024
Laatst bijgewerkt: 24 januari 2024
Door: Age Sjoerd Dijkstra
De Omgevingswet is nu bijna een maand in werking. Voorheen werden leden waar mogelijk door de adviseurs ruimtelijke ordening en milieu van Cumela geattendeerd op relevante ruimtelijke plannen, zoals bestemmingsplannen. Via de website Ruimtelijke Plannen kregen de adviseurs dan meldingen wanneer een gemeente bijvoorbeeld een bestemmingsplan buitengebied bekend maakte. Helaas kunnen we deze dienst op dit moment niet bieden.
Waarom kan Cumela relevante meldingen nu niet doorsturen?

Onder de Omgevingswet en in het Digitale Stelsel Omgevingswet kunnen we deze meldingen tot zover niet ontvangen. We kunnen wel zoeken op de website www.officielebekendmakingen.nl, maar het woord ‘omgevingsplan’ wordt inmiddels overal in gebruikt. Dit maakt voor ons het zoeken in heel Nederland, bij alle gemeenten, onbegonnen werk.

Houd de lokale berichtgevingen in de gaten

De eerste gemeenten zijn begonnen met het bekendmaken van omgevingsplannen. Onze oproep is dan ook om de bekendmakingen van jouw gemeente met regelmaat in de gaten te houden. Maakt een gemeente bekend dat ze een omgevingsplan ter inzage leggen die van invloed kan zijn op jouw bedrijfslocatie? Let dan op! Bekijk wat de plannen zijn en laat zo nodig een adviseur van Cumela Advies meekijken. Voor vragen, neem dan contact op via [email protected] of bel (033) 247 49 40