ziektebieten1

Batavia toegelaten in bietenteelt

Datum: 7 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 7 juni 2024
Door: Toon van der Stok
Het is deze zomer tijdelijk toegestaan om het insecticide Batavia te gebruiken voor de bestrijding van bladluizen in bieten. Beheersing van de bladluizen is nodig omdat zij de verspreiders zijn van de vergelingsziekte. Tussen 1 juni en 15 juli mag het middel twee keer worden ingezet.

Het gebruik van het middel is tijdelijk toegestaan na een verzoek van Cosun aan de ministeries van LNV en I&W. De toelating is verleend omdat er door het relatief warme weer van de afgelopen maanden dit teeltjaar een verhoogd risico is op bladluis. Dit insect is de verspreider van het vergelingsvirus waardoor er ook een verhoogd risico is op het optreden van de vergelingsziekte.

Het middel mag tussen 1 juni en 15 juli maximaal twee keer worden gespoten, waarbij er een minimale wachttijd is van twee weken tussen de beide toepassingen. Het advies is om te spuiten in een dosering van 0,45 l/ha en daarbij voor een betere werking 1 liter olie toe te passen. Twee mogelijkheden zijn Robbester of Actirob. Beide in een dosering van 1 l/ha. Tijdens het spuiten mag er geen bloeiend onkruid in de buurt staan. Dit moet eerst verwijderd worden. Ook na de bloei moet de teler het perceel nog minimaal twee weken vrij houden van bloeiend onkruid.