vredestein Apollo productie banden

Apollo Tyres met honderd procent duurzaam natuurrubber

Datum: 7 juni 2023
Laatst bijgewerkt: 9 juni 2023
Door: Gert Vreemann
Apollo Tyres neemt nu honderd procent van zijn natuurrubber af van bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid in de hele toeleveringsketen, in overeenstemming met de nieuwe gedragscode van het Global Platform for Sustainable Natural Rubber (GPSNR). Het nieuwe initiatief is van toepassing op de twee Europese productiefaciliteiten in Nederland en Hongarije.
vredestein Apollo productie banden

Het nieuwe commitment heeft al geleid tot aanzienlijke veranderingen in de Europese toeleveringsketen van Apollo Tyres, waarbij het bedrijf nieuwe leveringsovereenkomsten voor natuurrubber heeft gesloten met bedrijven met een duurzaam inkoopbeleid of die een traceerbaar-naar-plantage-beleid voeren. Als gevolg hiervan zullen alle banden die worden geproduceerd in vestigingen van Apollo Tyres in Europa worden gemaakt met natuurlijk rubber van leveranciers die zich inzetten voor het GPSNR-beleidskader. Zo worden niet-duurzame praktijken vermeden die een negatieve invloed kunnen hebben op het klimaat, de natuur, de mensenrechten en de lokale economieën.

De GPSNR is opgericht in 2018 en is een internationale organisatie die als missie heeft verbeteringen aan te brengen in de sociaal-economische en milieueffecten van de waardeketen van natuurrubber. De organisatie heeft meer dan 200 leden, die meer dan 55 procent van de wereldwijde waardeketen van natuurrubber vertegenwoordigen, waaronder bandenfabrikanten, autofabrikanten en producenten van grondstoffen. Aan leden als Apollo Tyres wordt gevraagd zich te houden aan de visie en missie van het platform, evenals twaalf principes van duurzaam natuurrubber die zijn uiteengezet in de oprichtingsverklaring en het GPSNR-beleidskader. Deze principes omvatten naleving van wetgeving, mensenrechten, gemeenschap, productefficiëntie, traceerbaarheid van de toeleveringsketen en beleid.

vredestein banden

Naast de ondersteuning van zijn eigen duurzaamheidsstrategie gebruikt Apollo Tyres het GPSNR-commitment voor afstemming op de milieudoelstellingen van zijn wereldwijde klanten, waaronder een aantal toonaangevende fabrikanten waarmee het bedrijf leveringsovereenkomsten voor OEM-montage heeft.

In zijn wereldwijde duurzaamheidstraject heeft Apollo Tyres onlangs ook een ISO 20400-certificering behaald, waarin de vereisten voor duurzame inkoop worden gedefinieerd, waaronder verantwoordelijkheid, transparantie, respect voor mensenrechten en ethisch gedrag, en waarin belangrijke overwegingen zoals risicobeheer en prioriteitstelling worden benadrukt.