Amazone Kataya opbouwzaaimachine

Amazone Cataya Special EcoLine

Datum: 11 april 2024
Laatst bijgewerkt: 11 april 2024
Door: Gert Vreemann
Met de nieuwe Cataya 3000 Special EcoLine breidt fabrikant Amazone het programma Cataya-opbouwzaaimachines aan de onderkant uit. De machine is uitgerust met het nieuwe Precis-doseersysteem en is via het QuickLink-snelkoppelingssysteem zonder gereedschap aan de rotorkopeg of rotorcultivator te monteren.
Amazone Cataya opbouwzaaimachine

De nieuwe uitrustingsvariant treedt in de voetsporen van de succesvolle AD-opbouwzaaimachines, die al in 1988 op de markt verschenen en waarvan de laatste AD 3000 Super eind vorig jaar van de productielijn rolde. Bij de nieuwe Cataya 3000 Special EcoLine gaat het om een opbouwzaaimachine met een werkbreedte van drie meter met een 650-liter-zaadtank die is voorzien van een grote opening voor het vullen. De machine is voorzien van 24 onderhoudsvrije RoTeC-zaaischijven met een rijafstand van 12,5 centimeter. De opbouw van de zaaivoor en de geleiding van het zaad in de grond gebeuren aan de ene kant door de zaaischijf en aan de andere kant door een vorentrekker. De dieptegeleideschijf Control 10 of de dieptegeleiderol 25 voorkomt dat er grond aan de zaaischijf blijft kleven en zorgt ervoor dat de ingestelde zaaidiepte wordt aangehouden. Voor het afdekken is de machine uitgevoerd met de exacteg die ook geschikt is bij het mulchzaaien met grote hoeveelheden stro. 

Amazone Cataya opbouwzaaimachine

 Voor de bediening is de zaaimachine uitgevoerd met de AmaLog+-bedieningsterminal voor onder meer de schakeling van de rijpaden en functies als de dag- en totaal-hectareteller, de vulniveaucontrole en de toerentalbewaking van de mechanische aandrijving.

De kalibratie kan worden uitgevoerd op het centrale instelcentrum SmartCenter, dat zich aan de linkerkant van de machine bevindt. Het pronkstuk van de Cataya Special EcoLine is het nieuwe Precis-doseersysteem. De sluitschuiven met twee vergrendelstanden zorgen voor een snelle omschakeling van normaal zaad naar fijn zaad en omgekeerd. Ook nieuw zijn de geïntegreerde uitlooptrechters, die resthoeveelheden in de zaadtank tot een minimum beperken, brugvorming tussen de uitlopen voorkomen en het reinigen van de tank vereenvoudigen. Er zijn ook centraal verstelbare kalibreerkleppen waarmee de zaaimachine snel kan worden omgeschakeld van zaaien naar kalibreren. De zaaias wordt mechanisch aangedreven met een stappenwiel.

Dankzij het QuickLink-snelkoppelingssysteem kan de zaaimachine zonder gereedschap aan de KE Rotamix-rotorkopeg of de KX Cultimix- of KG Cultimix-rotorcultivator worden gekoppeld.