Met de informatiefolder 'Op koers - Werken aan schoon water' laat de land- en tuinbouw zien wat ze doet voor een betere waterkwaliteit. Hierbij gaat het speciaal om het verminderen van de emissies van de gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater. Daaronder vallen rivieren, sloten, kanalen, meren en dergelijke. Ook het agrarisch loonwerk doet daaraan mee via de norm VKL. Hiervoor vulden 500 bedrijven de erfemissiescan in.
Doe mee!
"Via de erfemissiescan kom je erachter hoe het staat met de inrichting van je erf. Ook zie je meteen of je voldoet aan de regels. Zijn er verbeteringen mogelijk dan krijg je tips, waarmee je in de toekomst kunt voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in bijvoorbeeld sloten terechtkomen. Het terugdringen van die emissie vinden wij, Cumela, belangrijk, omdat we op deze manier onze klanten kunnen helpen en zo onze verantwoordelijkheid nemen voor schoon water. Daarom raad ik ondernemers aan deze scan te doen. Vooral wanneer ze toch al nadenken over nieuwe erfinrichting", zegt Maurice Steinbusch, specialist agrarisch loonwerk bij Cumela.
Dat er al 500 bedrijven meedoen noemt Steinbusch een mooie prestatie. "Toch kan dat aantal nog verder omhoog. Ook zonder mee te doen aan VKL kun je de scan doen. Alle beetjes helpen." Ook via het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DWA) werkt de sector hieraan. Bij DAW staat naast het water de bodem centraal.
Sectorbrede aanpak
In totaal vulden boeren en tuinders meer dan 10.000 erf- en emissiescans in. Zo helpen zij ook mee de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater te verminderen. Aan de andere kant stelden fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen emissiereductieplannen (ERP's) op. Dit deden ze al voor 22 werkzame stoffen. Bij 17 stoffen leverde het een daling van de normoverschrijding op. Van de stoffen waar ze die daling nog niet zien geven de producenten aan dat de ERP's nog behoorlijk nieuw zijn. Tegelijkertijd gaat het hier om stoffen die ook zitten in biociden. Dit zijn middelen voor bestrijding van schadelijke organismen in bijvoorbeeld huishoudens, ziekenhuizen enzovoort. "Dit gebruik valt buiten de ERP."
Wat de sector verder doet vind je terug in de flyer. "Door met zijn allen hieraan te werken zorgen we samen voor schoner oppervlaktewater", aldus Steinbusch. Veel achtergrondinformatie om hieraan te werken is te vinden in de toolbox emissiebeperking. Je vindt hem via deze link: www.toolboxwater.nl.