trekker

Zonder kenteken alleen boete voor te hard rijden

Datum: 24 december 2021
Laatst bijgewerkt: 3 januari 2022
Door: Hero Dijkema
Tussen 1 januari en 1 juli 2022 krijg je zonder kenteken alleen een boete als je 25 km/u of harder rijdt. Harder rijden mag alleen als er een kentekenplaat op het (land)bouwvoertuig bevestigd is. Heb je nog geen kenteken aangevraagd, dan kan dat nog via de website van de RDW. Let op: sinds 1 januari 2022 moet het voertuig worden gekeurd en dat kost minimaal 229 euro.

Waar moet je vanaf 1 januari 2022 aan voldoen?

  • Landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines moeten een geldige WAM-verzekering hebben.
  • Aanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet verzekeringsplichtig.
  • Een ongeregistreerd (land)bouwvoertuig mag niet harder rijden dan 25 km/u.
  • Maximaal 40 km/u rijden mag alleen als het trekkende én het getrokken (land)bouwvoertuig is voorzien van een gele kentekenplaat en dus geregistreerd is.

Formeel mag je sinds 1 januari 2022 niet meer de weg op met niet-geregistreerde (land)bouwvoertuigen, oftewel je mag alleen nog de weg op met een kentekenbewijs op zak en een gemonteerde kentekenplaat. Dat levert echter problemen op voor de (land)bouwvoertuigen waarvan de registratie-aanvraag nog loopt of deze recent is aangevraagd en het kentekenbewijs nog niet is afgegeven. 

Coulance met handhaving
Over deze situatie is overleg geweest tussen demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat en minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Het resultaat daarvan is een coulanceperiode van 1 januari tot 1 juli 2022. Tijdens die periode delen het Openbaar Ministerie en de politie geen boetes uit als blijkt dat een (land)bouwvoertuig nog niet is geregistreerd in het kentekenregister en de bestuurder geen kentekenbewijs bij zich heeft.

Brief over coulanceregeling