In de kostprijs neemt brandstof, meestal diesel, een groot aandeel in. Een aanhoudend hogere prijs maakt het ook nog eens aantrekkelijk om over te gaan op het gebruik van rode diesel uit België. Ook om de concurrentie van over de grens het hoofd te kunnen bieden.
Weet dat onder bepaalde voorwaarden gebruik mag maken van rode diesel uit België. Hou je aan die voorwaarden, want de douane controleert erop. Doe je dat niet dan riskeer je boetes oplopend tot tienduizenden euro’s.
Voorwaarden
Wanneer je volgens de Belgische wet- en regelgeving in België mag tanken in de brandstoftank van een zelfrijdend werktuig/tractor en je brengt dit zelfrijdend werktuig/tractor vervolgens naar Nederland, dan heft de Douane geen accijns over die brandstof.
Voorwaarden zijn:
- Het werktuig/tractor is zelf in België geweest;
- De rode diesel is in België getankt in het werktuig/tractor;
- De rode diesel zit in het normale brandstofreservoir van een zelfrijdend werktuig/tractor;
- Als de Douane controleert, moet je kunnen aantonen dat de rode diesel in België is getankt.
Let op: De Douane controleert door heel Nederland, dus zorg voor een goede administratie wanneer je in België rode diesel tankt!
Uitzondering voor getrokken voertuigen
De wetgever maakte een extra uitzondering voor niet-zelfrijdende werktuigen, generatoren en verwarmingsapparaten. Dat gebeurt onder de volgende voorwaarden en beperkingen:
- de minerale oliën voorzien van herkenningsmiddelen die in de normale brandstofreservoirs zijn getankt in een andere lidstaat, zijn in die lidstaat uitgeslagen tot verbruik en bevinden zich in overeenstemming met de accijnswetgeving van die lidstaat in die normale brandstofreservoirs (dit moet door belanghebbende worden aangetoond);
- de normale brandstofreservoirs moeten rechtstreeks zijn verbonden met de niet-zelfrijdende werktuigen, generatoren en verwarmingsapparaten (de goedkeuring geldt dus bijvoorbeeld niet voor losse brandstofreservoirs);
- de normale brandstofreservoirs mogen niet in verbinding staan met het brandstofsysteem voor de aandrijving van een voertuig of vaartuig.
Vergunning rode diesel België
Belgische gebruikers van rode diesel moeten beschikken over een vergunning Energieproducten en elektriciteit (contingentvergunning). Zonder deze vergunning mag er geen rode diesel in de brandstoftank van het voertuig zitten. Bedrijven die niet in België staan krijgen deze vergunning niet. Het ontbreken van de vergunning kan een reden zijn voor de Belgische Douane om bekeuringen uit te delen aan Nederlandste bestuurders van landbouwvoertuigen.
Cumela vroeg in 2018 aan het Belgische ministerie van Financiën: Onder welke voorwaarden mogen Nederlandse landbouwvoertuigen rode diesel tanken?
Het antwoord: “Een Nederlandse tractor mag in België rijden met rode diesel. Het Nederlandse bedrijf hoeft daarvoor geen vergunning Energieproducten en elektriciteit te hebben. Deze vergunning wordt alleen afgegeven aan bedrijven met Belgische BTW-nummers. Wel moet het gebruik van het Nederlandse voertuig voldoen aan de voorwaarden die gelden om in België op rode diesel te mogen rijden."
Voorwaarden in België
België staat het gebruik van rode diesel toe in landbouwvoertuigen die worden gebruikt voor in de land-, tuin- en bosbouw. Hiervoor gelden deze voorwaarden:
- Land-, tuin- en bosbouwtractoren; de landbouwtrekkers moeten een (GV-)kenteken hebben ten teken dat zij in Nederland zijn ingeschreven als landbouwtrekker. De tractoren worden gebruikt door agrariërs voor het voorttrekken van machines, landbouwwerktuigen, al dan niet geladen aanhang- of transportwagens, die worden gebruikt door een land-, tuin- en bosbouwer of in de visteelt of door personen die in hun dienst werken, voor zover er een direct verband bestaat tussen het gebruik op de openbare weg en het beheer van deze exploitatie. Ook landbouwloonwerk valt hieronder en de tractoren mogen in België rode diesel gebruiken.
De vrijstelling geldt ook voor andere ondernemers of voor hun personeel, wanneer deze werkzaamheden worden uitgevoerd voor agrariërs. Het betreft dan vervoer door loonbedrijven over de openbare weg van handelsgoederen, landbouwproducten of dieren van agrariërs. Waarbij dit vervoer slechts gebeurt tussen de boerderij en de bijhorende erven en omgekeerd. Voorbeeld is de afvoer van geoogste landbouwproducten die vervolgens direct worden afgevoerd naar de boerderij.
- Machines, gereedschappen, werk- en voertuigen met een speciaal voortstuwingsmechanisme, die ongeschikt zijn voor tractie en personen-, goederen- en dierenvervoer en die speciaal ontworpen zijn om uitsluitend te worden gebruikt in de land-, tuinen bosbouw en in de visteelt. Voorbeelden zijn maaidorsers, hakselaars, spuitmachines, etc. Oftewel het gaat om zelfrijdende werktuigen specifiek bestemd voor agrarische werkzaamheden. Het is daarbij geen bezwaar dat deze werktuigen gebruik maken van de openbare weg.
Gebruik je landbouwtrekkers voor niet-agrarische werkzaamheden, zoals grondtransporten of bouwwerkzaamheden, dan moet je in België witte diesel gebruiken. Ook geldt de vrijstelling niet voor vrachtwagens en andere speciaal ingerichte voertuigen die dienen of kunnen dienen voor het vervoer van tractoren, machines en andere werktuigen.
Grondverzetmaterieel
Rode diesel tanken mag in België ook in grondverzetmachines voor de bouw. Rode diesel is toegestaan in:
- Motoren van de installaties en machines die worden gebruikt in de bouw, de weg- en waterbouw en voor openbare werken. Voorbeelden: graafmachines, schrapers, laadschoppen, heimachines, wegwalsen, egaliseermachines, bulldozers, hijstoestellen, grasmaaiers voor openbare werken.
- Motoren van voertuigen die door hun bestemming buiten de openbare weg worden gebruikt of waarvoor geen vergunning is verleend voor overwegend gebruik op de openbare weg. Voorbeeld: vorkheftrucks
- Stationaire motoren; Voorbeeld: vaste motoren voor het aandrijven van generatoren, compressoren, pompen, centrifuges en andere. Die motoren kunnen ook op voertuigen gemonteerd zijn, maar dan moeten ze wel over een afzonderlijke brandstoftank beschikken die los staat van de brandstoftank voor het voertuig.
