Registratieplichtige (land)bouwvoertuigen met een bouwjaar voor 1 januari 2021, hoeven tot 1 januari 2025 geen gele kentekenplaat te voeren zolang zij niet harder rijden dan 25 km/u. In de praktijk rijdt men echter vaak sneller, waardoor de gele kentekenplaat er bij meeste (land(bouwvoertuigen al op moet zitten. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle registratieplichtige (land)bouwvoertuigen een gele kentekenplaat voeren, ook als zijn niet harder rijden dan 25 km/u.
Voertuigen met een bouwjaar van vóór 1 januari 1978 mogen een blauwe kentekenplaat in plaats van een gele kentekenplaat voeren. Dergelijk oude (land)bouwvoertuigen moeten vanaf 1 januari 2025 een blauwe of een gele kentekenplaat er op hebben zitten.
Welke voertuigen moeten een gele of blauwe kentekenplaat voeren?
- Alle landbouwtrekkers met een maximumsnelheid hoger dan 6 km/u zijn registratieplichtig.
- Alle motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 6 km/u en breder dan 1,3 m moeten worden geregistreerd bij de RDW. Alleen bepaalde MMBS’en en mobiele machines smaller dan 1,3 m zijn vrijgesteld van registratieplicht. Zie onderstaand kader welke voertuigen zijn vrijgesteld.
- Bestaande landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen van voor 1 januari 2021 zijn alleen registratieplichtig als er harder dan 25 km/u mee wordt gereden. Getrokken materieel dat niet is geregistreerd voert een witte kenteken plaat en daar mag dan niet harder dan 25 km/u mee worden gereden .
Registratieproces bij RDW
Is jouw (land)bouwvoertuig nog niet geregistreerd bij de RDW? Dan moet het voertuig eerst worden gekeurd. Voor meer informatie over het keuringsproces, kijk op de RDW-website: link naar RDW landbouwvoertuig keuren.
Heb je een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) van vóór 2021? Dan kan dit voertuig alleen nog als mobiele machine geregistreerd worden en moet het ook door de RDW beoordeeld worden. Meer informatie over de keuring van mobiele machines vind je op de RDW-pagina voor mobiele machines.
Kentekenbewijs en kentekenplaat
Na goedkeuring en registratie ontvang je binnen 10 werkdagen het kentekenbewijs van de RDW. Met dit bewijs kun je bij een erkende kentekenplaatfabrikant één gele kentekenplaat laten maken, omdat voor (land)bouwvoertuigen slechts één kentekenplaat wordt afgegeven.
Verzekeringsplicht voor (land)bouwvoertuigen
Wanneer het voertuig op jouw naam staat, is een WA-verzekering verplicht. Getrokken materieel hoeft niet verzekerd te worden. Zodra je het kentekenbewijs hebt, meld je het voertuig zo snel mogelijk aan bij je verzekeraar met het kenteken en de meldcode (de laatste vier cijfers van het voertuigidentificatienummer). De boete voor het rijden zonder geldig kenteken of kentekenbewijs bedraagt € 450.
Uitzonderingen op de registratieplicht
Niet alle voertuigen zijn registratieplichtig. Uitgezonderd zijn motorrijtuigen met beperkte snelheid (categorie Z) en mobiele machines (categorie U) die:
- in transportstand niet breder zijn dan 1,3 meter en zijn uitgerust met:
- een maai-installatie, veeginstallatie, installatie voor uitwerpselenopzuiging, sneeuwschuiver, strooi-installatie voor gladheidsbestrijding, of een onkruidbestrijdingsinstallatie met een tankinhoud van minimaal 100 liter;
- en aan de achterzijde geen koppeling of driepuntshefinrichting hebben.
Let op: alle genoemde voorwaarden moeten vervuld zijn om van de kentekenplicht vrijgesteld te zijn. Een minishovel smaller dan 1,3 meter voldoet hier niet aan en moet wel een kentekenplaat hebben.