mf verreiker

Stationair draaien kost duizenden euro's

Datum: 4 november 2021
Laatst bijgewerkt: 4 november 2021
Stationair draaien is niet goed voor het milieu! Dat weten we, maar gemiddeld kost het een cumelabedrijf op jaarbasis ook nog eens vierduizend euro en toen was de prijs van dieselolie nog niet zo hoog als nu. Sven Hoogland rekende door wat het echte prijskaartje is van stationair draaien.

Hoogland onderzocht tijdens zijn stage bij Cumela wat brandstofbesparing een gemiddeld bedrijf op kan leveren. "Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van een onderzoek van de WUR uit 2015", zo licht Hoogland toe. Dat stationair draaien gemeengoed is in de sector wist hij toen al. "Dit om je trekker warm te laten draaien, machine aan te koppelen, machine af te stellen op het land of zelfs met de koffie laten draaien om de airco koud te houden", zegt Hoogland. 

"Uit het onderzoek van de WUR bleek dat een trekker gemiddeld 25 procent van de tijd stationair draait", zegt de student. Dat dit percentage nog steeds heel goed past bij de werkelijkheid blijkt wel uit de verhalen in Grondig waarin een trekker compleet ontleed wordt. "Gemiddeld gebruikt een trekker 1,5 liter diesel per 100 kW. Een trekker van 200 kW gebruikt dus gemiddeld 3,0 liter diesel per uur bij stationair draaien. "

Winst door iets niet te doen
Een trekker die gemiddeld 1.000 uur per jaar draait maakt 250 stationair uren. "Door dit terug te brengen naar 150 stationair uren draait de trekker 100 uur per jaar minder. Als de trekker 200 kW aan vermogen heeft, is dit dus een besparing van 300 liter per jaar, dit wordt natuurlijk groter als er meerdere trekkers draaien. Op het totale brandstofverbruik van een bedrijf is het hierdoor mogelijk om 2 procent te besparen. Op een totaal verbruik bij een gemiddeld Cumelabedrijf van 200.000 liter is dit een besparing van 4.000 liter. Omgerekend naar euro’s levert dit een besparing op van meer dan 4.000 euro."

Hoogland heeft een aantal tips voor de trekkerchauffeur:

  1. Trekker niet warm laten draaien. De nieuwe generatie trekkers hoeven niet meer warm te draaien. Hierdoor is het mogelijk om meteen aan het werk te gaan.
  2. Trekker uitzetten met schoonspuiten/ tanken. Tijdens het schoonspuiten is het heel aantrekkelijk om de trekker eventjes te laten draaien. Ook gebeurt dit veel tijdens tanken. Door dit niet te doen waarborg je de veiligheid en verbruik je minder brandstof.
  3. Niet laten draaien tijdens pauzes. Zet de trekker altijd uit tijdens pauzes, ook als het warm weer is.
  4. Uitzetten met wachtenSta je te wachten tot dat je kieper is volgeladen is? Soms duurt dit even. Probeer zo nodig je trekker uit te zetten.
  5. Probeer zo weinig mogelijk te wisselen van machines. Door minder machines te wisselen, hoef je minder aan en af te koppelen. 
  6. Airco uitzetten. De airco gebruikt ongemerkt extra brandstof. Als het niet nodig is probeer dan je airco uit te houden.