Criminaliteit

Ondernemers krijgen hulp bij aanpak criminaliteit

Datum: 30 april 2021
Laatst bijgewerkt: 30 april 2021
Door: Herma van den Pol
Hoe ga je als ondernemer om met criminaliteit? En hoe voorkom je dat het jou overkomt? Het zijn vragen die in zeven bijzondere talkshows beantwoord gaan worden. Om dat te kunnen doen schuiven er elke talkshow een andere burgemeester en ondernemer aan die hierover in gesprek gaan met een vertegenwoordiger van de politie en een adviseur van het CCV. Dit alles is het kader van: 'Kiek uut, je kunt maar een keer nee zeggen'. Kijk je mee?

De georganiseerde misdaad maakt voor haar activiteiten steeds vaker gebruik van de diensten en faciliteiten waarover bedrijven en burgers beschikken. "Denk aan het huren van loodsen voor drugslabs en hennepteelt of het dumpen van drugsafval in mestputten, de natuur of woonwijken. Criminelen krijgen op die manier steeds meer invloed op het maatschappelijke leven met alle consequenties van dien", illustreert Cumela-bedrijvenadviseur Gerwin Otten, die het in zijn werkgebied ook steeds vaker tegenkomt. 

Wat zijn de gevolgen voor ondernemers? En nog belangrijker: Wat kan jij als ondernemer doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt? Het zijn vragen die centraal staan bij de komende zeven talkshows die onder leiding van PVO Oost-Nederland georganiseerd gaan worden. 
De leidraad in het tafelgesprek is om aan de hand van voorbeelden te zien wat in bestuurlijke, strafrechtelijke en praktische zin heeft plaatsgevonden en welke consequenties een en ander heeft gehad voor ondernemers.

Het bijzondere aan deze talkshows is dat er elke show een andere burgemeester en ondernemer aan gaan schuiven om het onderwerp aan te pakken. Hierdoor wordt dit echt samen met alle betrokkenen opgepakt. "Ook voor onze ondernemers is het belangrijk om informatie op te halen en mee te praten", illustreert Otten waarom deelname belangrijk is.   

Samen veiligheid vergroten
"Het motto is: Kiek uut, je kunt maar een keer nee zeggen. Leden van Cumela bewegen zich door het buitengebied en zien veel. Daarom is jouw hulp nodig om het buitengebied veiliger te maken, maar hoe doe je dat op een veilige manier? Woon je in één van onderstaande gemeenten dan nodigt Platform Veilig Ondernemen Oost Nederland je graag uit voor de online avond. Hier wordt uitgelegd wat jij als ondernemer op een veilige manier kan doen om criminaliteit te herkennen en te melden", zegt Otten.

Elk show begint om 20:00 en duurt tot 21:00. De data voor Kiek uut zijn:

  • 3 mei: Gemeente Aalten
  • 10 mei: Berkelland
  • 17 mei: Winterswijk
  • 25 mei: Doetinchem
  • 31 mei: Oude IJsselstreek
  • 10 juni: Oost Gelre
  • 14 juni: Bronckhorst

Meld je hier aan voor de talkshows