Mourik fabriek die olie wint uit plastic

Olie uit plastic operationeel

Datum: 10 juni 2021
Laatst bijgewerkt: 10 juni 2021
Door: Gert Vreemann
Wat nog niemand is gelukt, hebben de Eindhovense bedrijven BlueAlp en Petrogas voor elkaar gekregen: een installatie die grootschalig afvalplastic kan verwerken tot zuivere circulaire olie. De afgelopen maanden zijn bottlenecks en kinderziektes opgelost en nu is de productie in de recyclefabriek in het Belgische Oostende operationeel.

Fabriek Mourik dat plastic recycled tot olie.

Vorig jaar september is de installatie op de recyclefabriek van Renasci in Oostende in gebruik genomen. Inmiddels is de installatie meer dan 2200 uur in gebruik geweest, is er meer dan één miljoen kilo plastic verwerkt en is er een opbrengst gerealiseerd van stabiel boven de 76 procent. Ofwel meer dan 760.000 kilo vloeistof, hetgeen overeenkomt met 975.000 liter olie. De resultaten zijn gevalideerd door een onafhankelijk extern onderzoeksbureau. De installatie is vandaag formeel opgeleverd en geaccepteerd en daarmee vrijgegeven voor productie. “We verwerken nu continu 1400 kilo afvalplastic per uur. De geproduceerde olie is zo zuiver dat deze meteen kan worden gebruikt voor toepassing in de industrie om er onder andere weer nieuw plastic voor de voedingsmiddelenindustrie van te maken. We zijn de eerste die op dusdanig grote schaal kan produceren dat het direct winstgevend wordt”, stelt Chris van der Ree, CTO van BlueAlp. Hij voegt daaraan toe dat BlueAlp altijd heeft gezegd dat het het concept plastic-to-chemicals-installatie pas gaat aanbieden aan geïnteresseerde partijen zodra het proces goed werkt en zichzelf heeft bewezen. “Er is de afgelopen jaren veel interesse geweest, maar wij hebben de boot afgehouden.”

Mourik fabriek die olie wint uit plastic

Volgens Van der Ree is de marktvraag naar deze pyrolyse-olie enorm groot. “Grote olie- en chemiereuzen willen deze circulaire olie heel graag gebruiken om te verwerken in hun productieprocessen”, zegt hij. “We verwachten de komende jaren veel nieuwe orders.”

De opbrengst van de plastic-to-chemicals-installatie valt Van der Ree zeker niet tegen. “Het is meer dan we ooit hadden verwacht. We zijn nu ook zo ver dat we in een paar dagen 200.000 kilo afvalplastic kunnen verwerken. En de weg staat open voor nog verder opschalen. Wij zijn meer dan tien jaar bezig geweest met de ontwikkeling en verfijning van dit innovatieve proces, dus de acceptatie van deze installatie is een spectaculaire mijlpaal. Niet alleen voor onze bedrijven en partners, maar vooral ook voor de bijdrage die dit gaat leveren aan een duurzame wereld.”

BlueAlp werd in 2014 opgericht door het Eindhovense ingenieursbureau Petrogas, onderdeel van technisch dienstverlener Mourik, met als doel plastic afval dat technisch of economisch niet kan worden gerecycled of hergebruikt efficiënt om te zetten in waardevolle olie. Deze olie kan worden gebruikt als brandstof of als grondstof voor chemische processen.

Om de omzetting van deze afvalstroom naar olie op een veilige en betrouwbare manier te doen, is het BlueAlp Technology-plastic-to-chemicals-proces ontwikkeld. De verkoop en realisatie van plastic-to-chemicals-installaties in Europa op basis van BlueAlp Technology wordt gedaan door BlueAlp. De aandeelhouders van BlueAlp zijn technisch dienstverlener Mourik, oliedistributeur Den Hartog, Rumali en recyclingbedrijf Renasci.