Hoogwerker, eikenprocessierups, cultuurtechniek

Mag er met een valgordel in de hoogwerker gewerkt worden?

Datum: 19 juni 2020
Laatst bijgewerkt: 19 juni 2020
Waarom mag er niet met een valgordel met valstopblok/shock absorber in de hoogwerker gewerkt worden? In de rubriek vraag het Peter, geeft Peter Bredius, adviseur arbeidsomstandigheden bij Stigas antwoord op deze vraag.

Naast het vallen uit de werkbak is er ook bij het verrijden van de hoogwerker een risico aanwezig om uit de werkbak te worden geslingerd. Bij het passeren van een hobbel of kuil, werkt de mast van een telescoop hoogwerker als een katapult. Ook al staat de mast in de laagste stand, dan kan deze door zijn lengte een behoorlijke zwieper maken en jou als bestuurder uit de bak slingeren.

Bij een val uit de werkbak van de hoogwerker is het bevestigingspunt voor de gordel in de bak niet sterk genoeg (volgens de norm prEN280) en kan de stabiliteit van de bak tijdens het vallen in gevaar komen. Het toepassen van een valbeveiliging met shock absorber is dan ook niet toegestaan.

Werkplekbegrenzer
Er moet een bescherming tegen vallen (werkplekbegrenzer of positioneringsgordel) gebruikt worden zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing van de hoogwerker. Deze bescherming bestaat uit een korte lijn met een harnasgordel (werkplekbegrenzer) die tot gevolg heeft dat de persoon nooit over de leuning kan vallen. Omdat het bevestigingspunt in de werkbak niet altijd op dezelfde plaats zit, is het handig dat de positioneringsgordel verstelbaar is. Waar het bevestigingspunt zich bevindt kan je terugvinden in de gebruikershandleiding of met behulp van het pictogram.

Een valgordel met schokdemper is voor deze situatie niet nodig, omdat de lijn alleen voor positionering wordt gebruikt. Indien de bescherming tegen vallen niet is opgenomen in de gebruikershandleiding van de hoogwerker, moet je op basis van de risico's, bepalen of een bescherming tegen vallen noodzakelijk is. Gebruik de valbeperkende gordel in ieder geval altijd in de knikarm- en telescoophoogwerker. De gebruikershandleiding is ook leidend ten aanzien van een juist en veilig gebruik. Dit is op basis van de aanwezige CE-marking.
 

Gordel hoogwerker

Wat zegt de wet?

Arbobesluit Artikel 7.18b. Hijs- en hefwerktuigen voor personen

1.    Hijs- en hefwerktuigen die zijn bestemd en ingericht voor het hijsen of heffen van personen, met zodanige voorzieningen uitgerust dat zoveel mogelijk wordt voorkomen dat:

b. personen van dit platform vallen.

ยง 2b. Voorschriften betreffende het gebruik van ter beschikking gestelde arbeidsmiddelen voor tijdelijke werkzaamheden op hoogte

Artikel 7.23. Algemeen

6. De valbeveiligingen zijn van een zodanige configuratie en sterkte dat vallen van hoogte wordt voorkomen of dat een eventuele val wordt gestopt, zodanig dat letsel bij de werknemers zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Zie ook de Arbocatalogus over dit onderwerp:
https://agroarbo.nl/catalogus/werken-op-hoogte-hoogwerker/