Wij werken door

Coronavirus: de 1,5 meter economie in de cumelasector

Datum: 22 april 2020
Laatst bijgewerkt: 22 april 2020
Door: Jacqueline Tuinenga
Na de persconferentie van premier Mark Rutte op 21 april weten we dat er in de cumelasector voorlopig niets verandert. In dit artikel lees je hoe je de 1,5 meter economie in de sector toepast. Inclusief handige poster!

Voor werkgevers in de cumelasector verandert er niets. Wij kunnen onze werkzaamheden blijven uitvoeren, rekening houdend met de maatregelen. Voor medewerkers die in een tractorcabine of de cabine van een mobiele graafmachine hun werkzaamheden verrichten geldt dat zij al op een afgeschermde werkplek zitten. Door de maatregelen wordt het steeds belangrijker dat iedere medewerker een eigen machine heeft. Wordt er gewisseld moet de cabine schoon worden gemaakt.

Poster 1,5 meter in de cumelasector
Om voor iedereen helder te hebben wat de maatregelen zijn waaronder wij onze werkzaamheden kunnen uitvoeren hebben wij een poster gemaakt. Download hem hier: 

Een belangrijke vraag die regelmatig aan de Ondernemerslijn wordt gesteld gaat over het vervoer van medewerkers. De richtlijn is dat er zoveel mogelijk in eigen vervoermiddelen wordt gereisd. Dus één persoon per vervoermiddel. Soms kan dat niet en is het toegestaan om met twee personen in een vervoermiddel te reizen. Dan moeten onderstaande opties al zijn nagelopen:

  • ieder in een eigen vervoermiddel
  • maak gebruik van het openbaar vervoer

  • plan iemand anders in die wel eigen vervoer heeft

  • voer de klus met minder mensen uit

  • voer de klus op een ander moment uit

Kun je onderbouwen dat de voorgaande opties niet kunnen, dan mag je samen reizen. Hou dan wel rekening met:

  • Houd onderling zoveel mogelijk afstand, bij reizen met meer dan 2 personen in ieder geval 1,5 meter.
  • Houd bij in- en uitstappen 1,5 meter afstand aan.
  • Neem telkens op dezelfde plek plaats.
  • Zorg voor extra ventilatie in het vervoersmiddel door het raam te openen of door gebruik van het ventilatiesysteem.
  • Zorg voor optimale hygiëne door de bedieningsmiddelen extra te reinigen (stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc.) en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalchoholdoekjes.

Zit je met 3 of meer personen in een vervoermiddel en binnen 1,5 meter van elkaar, kun je worden beboet (tenzij je een gezin vormt of huisgenoten bent).

Bel-me-poster
Voor in de cabine maakten we al eerder een poster, zodat collega’s en opdrachtgevers niet in de cabine hoeven te komen.