machinist cultuurtechniek

8 vragen over de opleiding Machinist cultuurtechniek

Datum: 2 augustus 2021
Laatst bijgewerkt: 27 augustus 2021
Door: Lajos Bax
Ook dit jaar zijn de inschrijvingen voor de opleiding tot groene machinist weer geopend. De opleiding Machinist cultuurtechniek is een initiatief van de sociale partners en IPC Werkt en begint in december. We zetten de acht belangrijkste vragen en antwoorden voor je op een rij.

Goed om alvast te weten: wanneer je bedrijf onder de cao Groen, Grond en Infrastructuur valt zijn er in bepaalde gevallen subsidiemogelijkheden tot 50 procent van de kosten!

Wat leert mijn werknemer tijdens de opleiding tot groene machinist?
Je werknemer leert naast de juiste basiskennis, die noodzakelijk is voor een machinist, ook over de elementen bodem, water, organisatie van het werk, communicatie en aansturing op werk. IPC Werkt leidt je werknemer op tot een vakman in het werken met graafmachines en wielladers die zich bewust is van zijn werkomgeving. Dit houdt in dat hij na de opleiding veel kennis heeft van groen, grond en infra en dat hij efficiënt en veilig werkt.

Welke meerwaarde heeft het voor mijn bedrijf als ik een medewerker heb die de opleiding Machinist cultuurtechniek heeft gevolgd?
Opdrachtgevers vragen steeds vaker naar diploma’s en certificaten. Kennis en ervaring blijkt niet altijd meer voldoende om een nieuwe opdracht binnen te slepen. Wanneer je medewerker de opleiding tot groene machinist met succes heeft afgerond ontvangt deze een diploma dat aantoont dat hij niet alleen bekwaam is als machinist, maar ook aantoont dat hij met verantwoordelijkheidsgevoel voor de omgeving te werk gaat.

Voor wie is de opleiding tot groene machinist geschikt?
De opleiding  is bestemd voor werknemers die werkzaam zijn bij cumelabedrijven en studenten die een basisopleiding Groen, Grond en Infra hebben afgerond. Medewerkers met ambitie om zich verder te ontwikkelen zijn dus zeer geschikt voor deze opleiding! Om de opleiding te kunnen doorlopen is naast enige ervaring met het bedienen van machines een werk- en denkniveau van MBO 2 vereist.

Op welke manier leert mijn werknemer tijdens de opleiding tot groene machinist?
‘Learning by doing’ is het motto bij IPC Groene Ruimte. Ze zijn er bij de opleiding van overtuigd dat je door praktische trainingen het meest leert. Er is veel interactie tussen docent en leerling tijdens de opleiding. De focus ligt daarom ook op het uitwisselen van kennis en ervaring.

Je medewerker heeft toegang tot een gebruiksvriendelijke online leeromgeving waarin hij de nodige informatie vindt om zich voor te bereiden op de lesdagen en praktijkopdrachten. Deze online leeromgeving is onbeperkt toegankelijk. Hierdoor kan je werknemer leren op de momenten dat het hem uitkomt.

Welke modules biedt IPC Werkt tijdens de opleiding tot groene machinist?
De modules op een rij:

  • Cultuurtechniek algemeen (2 praktijkdagen): grond-, water- en bodemkennis
  • Grondverzettechnieken (14 praktijkdagen): werkvoorbereiding, graven, profileren, afwerken en transporteren.
  • Infratechnieken (5 praktijkdagen): hijsen, putten en leidingen, machinaal bestraten, waterbouwconstructies.
  • Groentechnieken (6 praktijkdagen): onderhouden watergangen, bomen rooien, onderhoud bermen, verwerken biomassa.
  • Praktijkexamen (3 praktijkdagen)

 

Hoeveel tijd neemt de opleiding tot groene machinist in beslag?
De opleiding is opgebouwd uit 28 praktijkdagen. Daarnaast bedraagt de studiebelasting zo’n 3 tot 4 uur per week.


Welke kosten zijn er verbonden aan de opleiding?
De prijs van de opleiding is 6.750,- euro exclusief BTW. Dit is inclusief koffie, thee en lunches, gebruik van de elektronische leeromgeving, een praktijkexamen en een erkend diploma dat wordt uitgegeven door de sociale partners (Cumela, FNV Agrarisch Groen, Vakvereniging Het Zwarte Corps en CNV Vakmensen) en IPC Werkt. Plus - zoals eerder genoemd – er zijn subsidiemogelijkheden!

Komt mijn werknemer in aanmerking voor subsidie?
Werknemers van bedrijven die vallen onder de cao Groen, Grond en Infrastructuur komen in bepaalde gevallen in aanmerking voor een bijdrage van 50 procent van de kosten. De bijdrage is beschikbaar als er voor de werknemer in kwestie premie wordt afgedragen aan Colland Arbeidsmarkt. Om de subsidie aan te kunnen vragen worden later dit jaar op de website van Mooi Vak Man twee aanvraagformulieren geplaatst.

Geïnteresseerd in de opleiding Machinist Cultuurtechniek? Bezoek dan de site van IPC Werkt  om te zien hoe je je kan inschrijven.