bouw, commercial, zand, kraan, gww

Per 1 januari 2022 werken volgens de Veiligheidsladder (deel 2)

Datum: 22 september 2021
Laatst bijgewerkt: 15 december 2021
Vanaf 1 januari 2022 hanteren ondertekenaars van Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVidB) de zogenoemde Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder). Om het veiligheidsbewustzijn in keten te verhogen worden opdrachtnemers gevraagd om te voldoen aan de eisen van de Veiligheidsladders. Dit geldt dus ook voor veel cumelabedrijven. Een tweede serie vragen over het gebruik van de veiligheidsladder.

1.    Welke activiteiten in de Cumelasector vallen onder impactklasse laag? 
Het gaat om onder meer: 

  • Grondbouw: grondverzet; ontgraven, afgraven en ophogen grond / uitgraven van putten, drainages aanleggen, dijkverzwaring
  • Cultuurtechnisch werk
  • Berm- en slootonderhoud, inclusief werkzaamheden met maaiboten.
  • Groenvoorziening, zoals aanleg en onderhoud van natuurterreinen, stedelijk groen en sportvelden.

Bij twijfel is het verstandig om in overleg met de opdrachtgever of Cumela Advies te treden.

2.    Welke activiteiten in de Cumelasector vallen voor de Veiligheidsladder onder impactklasse midden?

  • Wegenbouw (ook straatwerk openbare wegen)
  • Ondergrondse Infra: kabels en leidingen
  • Sloopwerk laagbouw en inpandig

Voer je grondwerk uit ten behoeve van genoemde activiteiten dan valt dat onder impactklasse laag. Dus lever je een kraan met machinist en een grondwerker voor de aanleg van kabels en leidingen dan is impactklasse laag van toepassing. Voor de aannemer die de kabels- en leidingen feitelijk aanlegt, geldt impactklasse midden. Wanneer de opdracht van een Cumelabedrijf bestaat uit de aanleg van riolering, inclusief het grondwerk dan zal impactklasse midden waarschijnlijk van toepassing zijn. Immers de opdracht zal voor minimaal 15 procent bestaan uit werkzaamheden die vallen in de impactklasse midden (zie vraag 4). 

Bij twijfel is het verstandig om in overleg met de opdrachtgever of Cumela Advies te treden.

3.    Welke activiteiten in de Cumelasector vallen voor de Veiligheidsladder onder de impactklasse hoog?
In de Cumelasector komt de impactklasse hoog bijna niet voor. In de volgende situatie kan voor cumelabedrijven wel sprake zijn van de hoge impactklasse. Dit zijn:

  • Asbestsanering
  • Sanering van verontreinigde grond
  • Waterbouw-Civiel: aanleg van complexe bruggen, dammen, sluizen endergelijke
  • Tunnelbouw
  • Spoorbouw

Voer je het grondwerk uit ten behoeve genoemde activiteiten dan valt dat onder impactklasse laag. Bijvoorbeeld voer je grondwerk uit ten behoeve van de bouw van een gebouw dat hoger is dan 4 verdiepingen, circa 13 meter hoog, dan valt de bouw (door de aannemer) onder impactklasse hoog, echter voor het grondwerk geldt impactklasse laag.

Bij twijfel is het verstandig om in overleg met de opdrachtgever of Cumela Advies te treden.

4.    Welke impactklasse geldt voor de veiligheidsladder als bij een opdracht sprake is van verschillende type werkzaamheden?
Bij de toewijzing van de impactklasse is de aard van de werkzaamheden maatgevend. Als meer dan 15% van de werkzaamheden in een hogere klasse valt, dan dient voor die opdracht ook die klasse gehanteerd te worden. Als minder dan 15% van de werkzaamheden in een hogere klasse valt en de rest onder een lagere impactklasse, dan mag de lagere klasse worden gehanteerd.

Als voorbeeld wanneer een opdracht van € 200.000 wordt uitgevoerd waarbij het grondwerk (impactklasse laag) € 150.000 bedraagt en saneringswerkzaamheden € 50.000 (impactklasse hoog) dan wordt voor het gehele opdracht uitgegaan van impactklasse hoog. De contractwaarde is lager dan 1 miljoen euro. Het betekent dat voor deze opdracht de SCL light audit is vereist.

5.    Waar vind ik meer informatie over de veiligheidsladder?
Onder meer op de volgende websites is uitgebreide documentatie te vinden:

Safety Culture Ladder

GC-Veiligheid bouw