modder op de weg

Toolbox: Modder op de weg

Datum: 5 augustus 2011
Laatst bijgewerkt: 1 september 2020
Door: Corina van Zoest-Meester
Het oogstseizoen is weer begonnen. Of anders gezegd: het modderseizoen is van start gegaan. Modder of klei en regen zijn dé ingrediënten voor een verraderlijk glad wegdek, dat vele ongevallen veroorzaakt. Bij oogstwerkzaamheden of grondtransporten is het onvermijdelijk dat er modder op de weg komt. Het is belangrijk om dat tot een minimum te beperken. Degene die de weg vervuilt, is aansprakelijk voor de gevolgen. Wanneer een ongeval wordt veroorzaakt door een vervuilde weg, is de vervuiler aansprakelijk. Dit geldt ook voor wandel- en fietspaden!

Hoe voorkom je dat er modder op de weg komt?

  1.  Veeg of spuit de modder van de banden voordat je de weg op rijdt. Het kan geen kwaad om ruiten, verlichting en reflecterend materiaal van het voertuig ook even mee te nemen.
  2. Schuif of borstel tussendoor de klei van de weg om te voorkomen dat de klei wordt vastgereden.

Wat te doen als de verwachting is dat er modder op de weg komt?

  1. Meld 24 uur van tevoren bij de wegbeheerder dat de werkzaamheden modderoverlast zullen veroorzaken. Wordt er geen melding gedaan, dan kan de wegbeheerder bij de politie melden dat er sprake is van een onveilige verkeerssituatie. Dan wordt de weg schoongemaakt. De rekening is voor de vervuiler.
  2. Het is verplicht de overige weggebruikers te waarschuwen voor het slipgevaar door het plaatsen van officiële modderborden. Je mag geen borden gebruiken die een maximumsnelheid opleggen. De hele weg afsluiten of zelf een wegversmalling maken om de snelheid te verlagen, is niet toegestaan. Dreigt er een verkeersonveilige situatie te ontstaan als gevolg van de vervuiling, neem dan direct contact op met de wegbeheerder.
  3. Draag zelf een veiligheidsvest bij het plaatsen van de borden.

Ik rijd vaak het eerste stuk vanaf het perceel door de berm, dat scheelt modder op de weg. Mag dat?

Dat mag wel, alleen loop je het risico aansprakelijk gesteld te worden voor de beschadigde berm. Daarnaast kunnen andere weggebruikers schade oplopen door gaten in de berm en ook dan zijn de gevolgen voor jou.

Hoe moeten modderborden worden geplaatst?

Binnen en buiten de bebouwde kom geldt dat een bord ongeveer honderd meter voor en na de vervuiling en eventueel voor een bocht moet worden geplaatst aan de rechterzijde van de weg. De maximale afstand tussen het bord en de rijbaan/verharding is 3,60 meter. Verder geldt:

  Binnen bebouwde kom Buiten bebouwde kom

Minimale hoogte onderzijde bord t.o.v. wegdek

2,20 meter 1,20 meter
Minimale afstand tussen bord en rijbaan/verharding 0,60 meter 1,80 meter

 

Schoonmaken

  1. Degene die de weg bevuilt, moet zorgen dat de weg weer schoon wordt. Wie dat doet, maakt niet uit, ook niet voor de aansprakelijkheid. Als de afspraak is dat iemand anders de weg schoonmaakt, controleer dan of de weg inderdaad (goed) is schoongemaakt.
  2. Maak de weg en het fiets- en voetpad zo snel mogelijk (helemaal) schoon. Dat moet uiterlijk binnen twee uur na afloop van de werkzaamheden zijn gedaan, ook al worden de werkzaamheden de volgende dag weer hervat.
  3. Verwijder direct na het schoonmaken van de weg alle borden. Als borden onnodig blijven staan, vermindert dat het effect van de waarschuwing.
  4. Zorg dat je goed zichtbaar bent tijdens het schoonmaken van de weg. Gebruik een veiligheidsvest en eventueel een zwaailicht. 5. Breng de wegbeheerder op de hoogte van het feit dat de weg weer schoon is.

Degene die de weg bevuilt, moet zorgen dat de weg weer schoon wordt

modder op de weg

Bekijk de Toolbox in PDF

Colland klein

Voor meer informatie over veilig werken kijk je op www.agroarbo.nl. Deze toolbox is mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Digitale toolboxen

Alle toolboxen zijn ook digitaal te gebruiken via de Veilig Vakwerk-dienst. Ga voor meer informatie naar: www.veiligvakwerk.nl