Toolboxvideos

Toolboxvideo's

Met toolboxen willen we gezondheidsklachten en ongelukken voorkomen en veilig werken bevorderen.

Het ontwikkelen van toolboxvideo's is een initiatief van Cumela en vakbonden CNV, HZC en FNV en wordt mogelijk gemaakt met subsidie van Colland. De toolboxvideo's zijn een aanvulling op de papieren toolboxen die in Vakblad Grondig verschijnen. Het is ons doel om zoveel mogelijk mensen te bereiken met deze video's. Hoewel ze in eerste instantie bedoeld zijn voor toolboxen op de werkvloer, blijken ze ook goed gebruikt te worden in het onderwijs. "Of de filmpjes bekeken worden tijdens een toolbox-meeting in de kantine, via Facebook, via Mooi Vak Man of school doet er niet toe. Zolang de boodschap maar een zo groot mogelijk bereik heeft en op die manier veilig werken wordt gestimuleerd." aldus Corina van Zoest-Meester, beleidsmedewerker arbo. Bekijk hieronder alle toolboxvideo's en maak er gebruik van!

Voorkomen van het rammen van een viaduct

Als je een viaduct ramt, mag je blij zijn als je het kunt navertellen. Zo’n heftige klap wil je liever niet meemaken. Ook de nasleep van het ongeluk, de schade en verkeerchaos kan je beter voorkomen.

Werkgeluk voor later, plan nu!

Je werkt vijf dagen in de week en vaak ook ’s avonds laat, dit is een hele prestatie in deze tijd en gaat je goed af. Toch is het slim om af en toe stil te staan bij twee vragen; kan ik over tien of twintig jaar als ik ouder ben en mijn leven er anders uitziet nog steeds zoveel werken en zoveel geld verdienen. En wat doet het verder werken met mijn lichaam. Bekijk de toolbox voor tips!

Werken in het donker

Als je in het donker werkt dan zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Het is belangrijk dat jij zichtbaar bent en dat anderen je zien. Zorg er ook voor dat je het zwaailicht op de goede manier gebruikt. Bekijk de toolboxvideo en houd jezelf veilig in het donker. 

Voorkomen van rugklachten

Je belast je lichaam dagelijks, dat is goed, daar word je lichaam sterk van. Als je je rug te zwaar of verkeerd belast krijg je pijnklachten. Een goede werkhouding en hulpmiddelen zijn heel erg belangrijk om rugklachten te voorkomen! Bekijk voor tips deze toolboxvideo.

Veilig werken met een bosmaaier

Met een bosmaaier werken kan gevaarlijk zijn. Je hebt er kennis voor nodig. Bekijk de toolboxvideo zodat je weet hoe het moet, je het goed volhoudt en voorkomt dat je jezelf verwondt. Houd bijvoorbeeld rekening met het vermogen en het gewicht en het soort werkzaamheden dat je op het programma hebt staan. Stel de machine op de juiste manier in en bevestig de gordel op de juiste manier. 

Veilig balen stapelen en vervoeren

Balen zijn enorm zwaar, ze wegen honderden kilo’s. Als je onder een baal terecht komt overleef je dit niet. Bekijk daarom deze toolboxvideo hoe je veilig balen stapelt, lost en opslaat.

Sleuven en putten graven

Zand en grond zijn zwaar en vallen gemakkelijk naar beneden. Als een sleuf instort gaat dat zó snel dat je geen tijd hebt om weg te komen. Eenmaal bedolven onder zand en grond kun je stikken of je bezwijkt onder het gewicht. Bekijk deze toolboxvideo hoe je op een veilige manier werkt bij het graven van sleuven en putten.

Toolboxvideo: Trillingen

Als je op een machine zit of staat, dan trilt je lichaam. Als je een machine vasthoudt, dan trillen je armen en je handen. Van te veel trillingen kan je klachten krijgen. Rugklachten bijvoorbeeld, of witte vingers. Dit komt doordat trillen je bloedvaten vernauwt. Je kunt veel doen om dit te voorkomen . Het is belangrijk dat je nagaat: tril ik te veel? In deze toolboxvideo geven we tips en uitleg over trillingen.

Telefoongebruik

Tien miljoen Nederlanders hebben een smartphone, en de helft daarvan gebruikt hem onderweg. In deze toolboxvideo vertellen we je alles over telefoongebruik op de werkvloer en geven we tips om ongelukken te voorkomen.

Gehoorschade voorkomen

De meeste machines in onze sector maken te veel geluid. In deze toolboxvideo vertellen we je alles over geluid en gehoorbescherming op de werkvloer en geven we tips om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Werken met gewasbeschermingsmiddelen (2)

In deze toolboxvideo laten we zien in welke volgorde je je kleding aan moet trekken als je werkt met beschermingsmiddelen. Zo ga je goed voorbereid aan het werk. 

Werken met gewasbeschermingsmiddelen (1)

Zorgvuldig handelen bij het werken met gewasbeschermingsmiddelen is cruciaal om gezondheidsklachten en milieuproblemen te voorkomen. In deze toolboxvideo laten we je zien hoe je veilig kunt werken met gewasbeschermingsmiddelen.

Toolbox: Inademen van dieseluitlaatgassen voorkomen

Adem jij wel eens dieseluitlaatgassen in? Ga dan samen met je werkgever op zoek naar oplossingen waardoor je dat niet hoeft te doen. Deze toolbox legt uit waarom dieselrook schadelijk is en geeft tips om het inademen van dieselrook te voorkomen.

Voorkomen van enkelklachten

Waarom is het zo belangrijk dat je goede werkschoenen draagt en hoe voorkom je enkel- en knieblessures? Daar komt meer bij kijken dan je houten klompen vervangen door S3 werkschoenen. Bekijk onze tips in deze toolboxvideo.

Je trekkerstoel instellen

Hoe stel je de trekkerstoel zo in dat je na een volle dag werken nog in staat bent om een lekker potje te voetballen? In deze toolboxvideo leggen we uit waarom rechtzitten zo belangrijk is en laten we zien hoe je de trekkerstoel goed kunt instellen.

Een kraan zekeren

Vaste lading, zoals een minigraver, moet altijd goed worden vastgezet op een aanhangwagen of oprijwagen. Goed zekeren betekent dat de lading bij een noodstop of bij plotseling uitwijken niet kan verschuiven. Bekijk onze tips in deze toolboxvideo.

Veilig werken met de heftruck

De heftruck is een slim ding, maar niet iedereen kan en mag er zomaar mee werken. Er zijn een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten om gevaarlijke situaties te voorkomen. We zetten de tips voor je op een rij in deze toolboxvideo.

Veilig werken met de aftaktussenas

We weten het allemaal: aftakassen zijn levensgevaarlijk als ze niet goed afgeschermd zijn en je er met je hoofd niet helemaal bij bent. Hoe het wel en niet moet? Bekijk onze toolboxvideo waarin we dit in circa twee minuten laten zien. 

Veilig manoeuvreren

Als je goed zit, worden je spieren niet onnodig zwaar belast en is de kans op klachten klein. Deze toolboxvideo gaat over het instellen van je kantoorstoel. In deze tijd waarbij veel mensen thuiswerken extra goed te gebruiken.

Je kantoorstoel instellen

Als je goed zit, worden je spieren niet onnodig zwaar belast en is de kans op klachten klein. Deze toolboxvideo gaat over het instellen van je kantoorstoel. In deze tijd waarbij veel mensen thuiswerken extra goed te gebruiken.

Corina van Zoest-Meester

Een vorm van meedenken die we zeer waarderen!

Corina van Zoest-Meester, beleidsmedewerker arbo

Veiligheid

Veiligheid is een van de speerpunten binnen Cumela. We houden het werk en de omgeving gezond en veilig. Daarom vergroten wij de kennis over en het bewustzijn van de risico's in de sector, bijvoorbeeld door middel van toolboxen en toolboxvideo's. 

Leden dragen regelmatig onderwerpen aan voor de toolboxartikelen of toolboxvideo's. Een vorm van meedenken die we zeer waarderen! Heb jij ideeën, suggesties of opmerkingen over de video's? Laat het ons weten via [email protected] of bel (033) 247 49 00