uitreiking gouden cumela wiel

Vredo wint eerste Gouden Cumelawiel

Datum: 18 december 2020
Laatst bijgewerkt: 18 december 2020
Door: Toon van der Stok
De ZB 4-zodenbemester van Vredo heeft het eerste Gouden Cumelawiel gewonnen. Het is de prijs voor de beste innovatie voor de loonwerksector van 2020. Voor de prijs waren 17 noviteiten genomineerd. Ruim 800 lezers van Grondig stemden uiteindelijk voor deze verkiezing.

Gouden Cumelawiel

De ZB 4 werd afgelopen voorjaar gepresenteerd en een nulserie is afgelopen seizoen uitgebreid getest. Met succes stelt directeur Hans de Vree van Vredo, maar toch gaat de nieuwe serie nog niet in produktie. De Vree wil deze winter eerst nog testen hoe de nieuwe elementen zich houden na een aantal maanden stilstand. Tegelijk wordt het ontwerp nog wat bijgesteld om straks een definitief ontwerp te hebben als de serie produktie start. Het past bij de nieuwe filosifie van Vredo waarbij een ontwerp echt uitgerijpt moet zijn voor er in dure produktiemallen wordt geinvesteerd. “Loonwerkers hebben best geld over voor kwaliteit, maar ook wij moeten op de kosten letten om de prijs zo gunstig mogelijk te houden”, aldus de trotse ondernemer.

Wij willen nog testen hoe de elementen zich houden na een aantal maanden stilstand

Hans de Vree

De prijs ziet Hans de Vree ook als bevestiging dat zijn bedrijf op het goede spoor zit. “Ontwikkelingen dwingen ons om preciezer en bodemvriendelijker te bewerken”, zegt hij. “Daar geven we hiermee invulling aan. Ook internationaal, bijvoorbeeld bij onze oosterburen, zien we dat precisiebemesting en het zodenbemesten wordt opgepakt. Voor ons betekent het dat we de machines geschikt moeten maken voor allerlei soorten grond en wisselende omstandigheden, variërend van hard droog grasland tot superzacht gerooid aardappelland.”

Komend jaar komt er een tweede nulserie van acht bemesters beschikbaar voor de klanten van Vredo. Die zijn echter al vergeven aan de vroege klanten. Na een laatste test in het voorjaar van beide series wordt dan komend najaar de serieproduktie opgepakt en zijn ze volgens planning voor het mestseizoen 2022 volledig beschikbaar.

Meer over het de ontwikkelingen bij Vredo lees je in Grondig 10 die vandaag verschijnt.

Vredo bemester

Uitslag Gouden Cumelawiel

Het Gouden Cumelawiel is door de redactie van Grondig in het leven geroepen om na het wegvallen van de beurs AgroTechniek Holland innovaties voor de sector te belonen. Grondig heeft hiervoor fabrikanten en leveranciers uitgenodigd om nominaties in te sturen. Van de inzendingen zijn er achttien genomineerd en ook was er nog een vrije keuze, waarbij loonbedrijven zelf een innovatie konden nomineren. Meer informatie over deze innovaties kun je teruglezen in Grondig 7. Via een poll op internet hebben lezers van Grondig kunnen stemmen. Uit de analyse van de stemmen blijkt dat vrijwel alleen cumelabedrijven hebben gestemd. Er werden 846 stemmen uitgebracht. In een nek-aan-nekrace met Schuitemaker werd Vredo de winnaar. Hieronder de top-tien in percentages van het gehaalde aantal punten op een rij.

 

Uitslag Gouden Cumelawiel

Bedrijf     Inzender                          Inzending                                     Score (%)

1.               Vredo                               ZB 4-bemester                                      20,0

2.               Schuitemaker                Rapide 2020                                           18,4

3.               Evers                               Schoffel-bemester                                 9,4

4.               Fendt                               Fendt One-bediening                            5,6

5.               Kuhn                                VBP 310-pers                                          5,1

6.               Claas                                Jaguar Cemos Auto                               5,0

7.               New Holland                   BB 1280 HD-pers                                    4,2

8.               Kuhn                               Kosma-precisiezaaier                            3,9

9.               Goodyear                        VF 1100/45R46-band                            3,9

10.             John Deere                     8RX 4-rupsen-trekker                             3,7