Bauma 2022

Verrassingen op de Bauma

Datum: 27 oktober 2022
Laatst bijgewerkt: 27 oktober 2022
Door: Toon van der Stok
Een van de grootste verrassingen van de Bauma die deze week in Munchen plaats vindt, was de presentatie van een volledig elektrische mobiele graafmachine van Doosan. Niet in het minst voor de Doosan organisatie in Duitsland zelf. Zij wisten vooraf nergens van.

Het meeste nieuws van een beurs wordt meestal vooraf ruim gedeeld om nieuwsgierige bezoekers naar de stand te krijgen. Zo deelde bijvoorbeeld Caterpillar vooraf dat er vier nieuwe elektrische machines te zien zouden zijn, liet BKT weten dat er nieuwe banden waren en had Liebherr een compleet perspakket klaar. Van Doosan was wel bekend dat er een nieuwe mini elektrische graafmachine zou komen, maar van iets groters had niemand gehoord.

Bauma 2022

Mede daardoor stond de machine wat verstopt op de stand. Maar wel met een film op het scherm waar de machine ook kort werd toegelicht. In de praktijk bleken de mensen op de stand er ook weinig van te weten. Ja, dat er twee batterijpakketten in de onderwagen zitten en dat een ervan ook vervangen kan worden door een dieselmotor om daarmee indien nodig stroom op te wekken. In dat geval vervalt er een batterijpakket.  Qua uitvoering lijkt de machine wel wat op de JCB hydradig, met een aantal componenten in de onderwagen en bovenin alleen de hydraulische aandrijving. Meer details, zoals inhoud van het batterij pakket en aantal werkuren waren er niet te geven. Het is dus afwachten wanneer Doosan werkelijk met deze machine op de markt komt.

De Bauma die nog tot en met zondag duurt, was weer ouderwets druk. Want ook een half jaar uitstel bleek voor de bezoekers geen belemmering. Met duizenden kwamen ze naar de beurs met daaronder ook weer een groot aantal Nederlanders. We troffen er in elk geval verschillende cumelabedrijven die hier ook kwamen kijken naar de huidige stand van de techniek.

In het overzicht op deze pagina een aantal verrassende nieuwe machines op de beurs. Vaak een uitbreiding van het pakket of een nieuwe uitvoering. In de Grondig die 11 november verschijnt kijken we naar de grote ontwikkelingen en de stappen die op het gebied van elektrificering worden gezet.