Volvo EWX 130 E

Volvo EWR130E als ‘tussenmodel’

Datum: 7 januari 2021
Laatst bijgewerkt: 7 januari 2021
Door: Gert Vreemann
Met de nieuwe EWR130E zet Volvo Construction Equipment een machine neer met de kenmerken van de zwaardere mobiele graafmachines met de giek naast de cabine en de eigenschappen en de compactheid van machines tot circa tien ton. In feite is het dus een twaalf- tot dertientons machine in tientons formaat.
Volvo EWX 130 mobiele graafmachine

Je ziet meteen de opbouw en de cabine van een mobiele graafmachine uit de E-serie, maar dan wel extra compact. De nieuwe EWR130E heeft een zeer korte zwenkradius van achter 1550 millimeter in combinatie met een relatief lage achterzijde van de bovenwagen. De giek zit naast de cabine en daarmee heeft de EWR130E dus geen offset-verstelling. Je kunt echter wel gemakkelijk dichter op de machine werken, mede doordat er standaard een tweedelige giek wordt gemonteerd, getuige de ook zeer korte zwenkradius voor van 1810 (2,1-meter-knikarm) of 1950 millimeter (2,45-meter-knikarm).

 

Volvo EWR 130 onderhoud

Onder de motorkap huist een 90 kW (120 pk) Volvo D4J-Stage V-viercilinder.

De machine heeft net als de zwaardere mobiele graafmachines standaard tweewielbesturing, maar desgewenst is vierwielbesturing met hondengang leverbaar. In vierwielbesturingsmode haalt de machine maximaal 20 km/u. De transportsnelheid is 35 km/u. De EW130E is leverbaar met meesturende kunststof spatborden of vaste metalen spatborden met traanplaat.

 

volvo EW 130 cab

De machine heeft dezelfde fullsize-cabine als de grote broers, waarbij geen concessies zijn gedaan aan ruimte en machinistencomfort. Denk hierbij aan goed zicht vanuit de cabine naar rechts, standaard led-werkverlichting, standaard camera’s achter en rechts en optioneel Volvo Smart View voor rondomzicht. Verder heeft de machine de bekende zaken van de E-serie-machines, zoals CDC-besturing (maximale rijsnelheid 20 km/u), Boom Suspension System (BSS), een nivelleerventiel, een tiltrotator en loadsensing met flow-sharing-hydraulieksysteem om gelijktijdig soepel gecombineerde bewegingen te maken. Denk aan het al rijdend bedienen van de bovenwagenfuncties bij het afwerken van een berm.

 

Volvo

De EWR130E is af-fabriek leverbaar met een S50-snelwisselaar en een X14-draaikantelstuk (S50). Een CW-koppeling is uiteraard ook leverbaar. De SQ50 is vanaf juni 2021 af-fabriek leverbaar. De machine is hierop voorbereid met onder meer een lekolieleiding over de giek en knikarm. De machine is leverbaar met een standaard dozerblad, een gedeeld dozerblad of in-line-stempelpoten. Af-fabriek is ook een trekhaak leverbaar (3000 kilo ongeremd, 8000 kilo geremd met oplooprem). Standaard is de EWR130E uitgerust met CareTrack-telematica.