Volvo EC 250E Stage V rupsgraafmachine

Volvo CE vernieuwt de EC250E en EC300E

Datum: 18 februari 2021
Laatst bijgewerkt: 18 februari 2021
Door: Gert Vreemann
Tot tien procent brandstofbesparing, verbeterde prestaties en eenvoudig onderhoud zijn de kenmerken die Volvo CE opgeeft voor de nieuwe generatie EC250E- en EC300E-Stage V-rupsgraafmachines. De fabrikant voegt er af-fabriek nog de nodige klantopties aan toe.

Volvo EC 250E Stage V rupsgraafmachine

Bij de opstap aan de rechterzijde zie je dat er het nodige is gedaan. De nieuwe toegang heeft meer handgrepen en de Volvo’s hebben standaard achter- en zijcamera’s en desgewenst de Smart View-360-graden-optie. Dankzij elektronische bediening (joysticks en rijpedalen) is de respons verbeterd. Ook kunnen prioriteiten worden ingesteld, zoals de combinatie zwenken en heffen bij laadwerk. Voor een korte zwenkcyclus kan de machinist meer prioriteit geven aan heffen en minder aan het zwenken, om zo vlot een bak materiaal uit de diepte op een vrachtauto te laden. Verder is er Dig Assist met de optionele Dig Assist-apps op de 10-inch-Volvo Co-Pilot-tablet. Deze omvat 2D, In-Field Design, 3D-softwarepakketten (Topcon en Trimble) en On-Board wegen. Volvo Active Control verhoogt de graafnauwkeurigheid, waardoor dankzij geautomatiseerde giek- en bakbewegingen tot 45 procent sneller kan worden gewerkt. Bovendien kunnen machinisten eenvoudig een zwenkhoek, hoogtebeperking en dieptelimiet instellen.

Volvo EC 250E stage V met tools

Voor een beter werkcomfort heeft Volvo een nieuwe technologie voor het verminderen van het abrupt stoppen van de giek en arm wanneer de joystick snel los wordt gelaten. Met de Comfort Drive Control (CDC) op de tuimelschakelaars sturen is ook comfortverhogend ten opzichte van werken met rijpedalen. De multi-functieknop op de linker joystick heeft nu meer functies toegewezen gekregen, te bedienen via kort of lang indrukken van de knop. Het instellen van de machine voor de werkdag via de monitor heeft een nieuwe ‘lang indrukken’-functie op de joystick gekregen, waarmee een extra snelkoppelingsfunctie instelbaar is.

Met de nieuwe Steelwrist Auto Connect-snelkoppeling kunnen machinisten gemakkelijk hydraulische aanbouwdelen aansluiten. De machine is uiteraard ook geschikt voor Steelwrist-, Engcon,- Rototilt-, SMP- en OilQuick-draaikantelstukken. Het af-fabriek gemonteerde Smart Connect-voorbereidingssysteem voor het draaikantelstuk geeft machinisten de mogelijkheid om zowel de graafmachine als het draaikantelstuk te bedienen met de L8-joysticks, waarbij de informatie op het hoofddisplay wordt weergegeven. De koelcapaciteit is met tien procent toegenomen.

Volvo EC 300 E rupsgraafmachine met nieuwe opstap

De EC250E en EC300E zijn uitgerust met de nieuwe Volvo D8M-Stage V-motor met respectievelijk 168 kW (224 pk) en 189 kW (257 pk). Het koppel is verhoogd naar respectievelijk 1238 en 1290 Nm. Deze laagtoerenmotor (1600 omwentelingen nominaal) werkt met automatische regeneratie van het roetfilter. Het schoonbranden gebeurt dus tijdens het werk en niet meer geparkeerd. Het nieuwe hydraulisch systeem werkt efficiënter en heeft minder slangen. Voor de EC300E is de pompopbrengst verhoogd van tweemaal 263 liter per minuut naar tweemaal 273 liter per minuut. Het zwenkkoppel is met 3,5 procent toegenomen, van 110,9 kNm naar 114,8 kNm. De tijd- en onderhoudskosten zijn verder verlaagd, doordat de intervallen voor het vervangen van motorolie en filters zijn verdubbeld naar 1000 uur. Voor het bijvullen van de AdBlue-tank is er een betere spatbescherming. Verder beschikken de machines over de bekende onderwagens met de zware houders voor de loopwielen, versterkte looprollen en kettingen. De sterkte en duurzaamheid worden verder ondersteund door een versterkte bakverbinding, een optionele heavy-duty bovenbouw, undercover en vervangbare slijtplaten.