bio based bouwen

Mest als biobased isolatiemateriaal

Datum: 1 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2022
Door: Gert Vreemann
Startup BioBuilder, Bouwbedrijf Eric Kock en boer en biogasondernemer Frank van Genugten startten het project BioBasedBouwen voor de verduurzaming van bouw en landbouw met mest als biobased isolatiemateriaal. De mest krijgt zo een circulaire bestemming en de koolstof wordt langdurig vastgelegd.
bio based bouwen

De producenten van conventionele bouwmaterialen, zoals beton, staal en minerale wol, behoren tot de grootste uitstoters van CO2 en stikstof in Nederland. Dit moet anders kunnen, dachten de initiatiefnemers van BioBuilder. Door de dikke fractie die na de mestvergisting overblijft te verwerken tot biobased isolatiemateriaal worden de resterende koolstof en stikstof gefixeerd. Het resultaat is dat woningen worden gebouwd waarin CO2 wordt vastgelegd in plaats van wordt uitgestoten bij de productie van bouwmaterialen en tijdens de bouw. BioBuilder is een startup die recent is opgericht door Henk van Kuijk en Rembert van Noort. Van Kuijk is specialist in de machinebouw, Van Noort is ondernemer in de landbouwverduurzaming en specialist in mestverwaarding.

Koemest is vezelig van structuur en heeft daarom volgens de ontwikkelaars goede isolerende eigenschappen. Doordat de mest eerst wordt vergist en verhit, worden pathogenen afgedood. In het proces dat daarop volgt, wordt de mest behandeld en gedroogd. Het isolatiemateriaal van mest wordt vervolgens in het prefab-element aangebracht als vervanging van de gangbare minerale wol. In het gezamenlijke project zullen naast mest ook andere biobased materialen worden onderzocht op prestaties en praktische toepasbaarheid in de bouw.

Het productieproces om uit mest isolatiemateriaal te maken, is al uitgewerkt. De bewijsvoering over hoeveel koolstof precies wordt vastgelegd en wat de isolerende werking is, wordt met verschillende mestsoorten en andere biobased materialen getest binnen dit project. Ook wordt het materiaal getest op brandveiligheid en geur.

In het project werkt BioBuilder samen met agrarisch ondernemer Frank van Genugten van Groenewoud Gas. “We denken met de mest die Van Genugten verzamelt omgerekend 200 huizen per jaar te kunnen isoleren”, zegt Van Kuijk. “De verbinding met de bouw wordt gemaakt met Bouwbedrijf Eric Kock, dat is gespecialiseerd in prefab-bouw.”

BioBuilder verwacht in 2023 een woning, in de vorm van een mobiel tiny house, te bouwen voor demonstratiedoeleinden.