prijsuitreiking

Limagrain wint Plantum Duurzaamheidsprijs

Datum: 24 september 2020
Laatst bijgewerkt: 25 september 2020
Door: Sil Biesbroek
Voor hun originele aanpak van het eikenprocessierupsprobleem heeft Limagrain Nederland de Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 gewonnen. Voor de jury is het speciale biodiversiteitsmengsel van het zaadbedrijf aanleiding om het product Advanta Staygreen 2 EPR uit te roepen tot meest duurzame initiatief in de veredelingssector. Advanta Staygreen 2 EPR zorgt voor herstel van het natuurlijk evenwicht rondom eikenbomen. Hierdoor kan de rupsenplaag effectief bestreden worden.

Wanneer Advanta Staygreen 2 EPR wordt ingezaaid in de nabijheid van eikenbomen ontstaat er een toename van insectenpopulaties, die op hun beurt weer vogels aantrekken. Het product is samengesteld uit een zaadmengsel van 18 inheemse soorten, zoals scherm- en vlinderbloemigen.

Natuurlijke vijanden
Voor Job Steunenberg, manager begroening van Limagrain, lag de focus op het aantrekken van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups: “Met de vegetatie herstellen of ontwikkelen we biotopen waarin die predatoren zich thuisvoelen. Larven van bijvoorbeeld sluipwespen en gaasvliegen kruipen in de rupsen en eten deze van binnenuit op. En de mees – de op-een-na meest voorkomende vogelsoort in ons land – verorbert ze zowel met als zonder brandharen.” Onderzoek van de universiteit Wageningen laat zien dat op proeflocaties met natuurlijke vijanden tot 80 procent minder nesten van eikenprocessierupsen worden aangetroffen.

Staygreen

Volgens Limagrain Nederland voorziet Advanta Staygreen 2 EPR in de lange termijnoplossing van natuurlijk evenwicht. Dit is volgens hen anders dan symptoombestrijding met het spuiten van insecticiden of het gebruik van afzuiginstallaties. “Onze aanpak brengt de natuur uiteindelijk beter in balans, is veel goedkoper en niet milieubelastend,” zegt Job Steunenberg.

Plantum Duurzaamheidsprijs
Omdat het product een grote impact heeft op de praktijk koos de jury Limagrain Nederland als winnaar uit 17 inzendingen. De overlast van eikenprocessierupsen begint een maatschappelijk probleem te worden en volgens de jury biedt Limagrain Nederland een duurzame oplossing. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van het Ministerie van LNV, MVO Nederland en het multimedium P+ People Planet.