Met een bereik van zeventien meter kan Heldens meanderende watergangen schonen.

Lichtgewicht-maaiarm op Mecalac 10 MCR

Datum: 20 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 25 mei 2020
Door: Gert Vreemann
Heldens Maaiwerken te Siebengewald heeft ervaring met het aanpassen en ombouwen van machines. Bij deze combinatie speelt mee dat in natuurgebieden niet altijd rekening is gehouden met het van dichtbij kunnen schonen van watergangen. Met een bereik van zeventien meter kan Heldens in de gebieden met deels slappe (veen)gronden en meanderende watergangen de klussen klaren.

De maaiarm is door de eigen constructieafdeling van het bedrijf ontwikkeld en doorgerekend om te komen tot een uitgebalanceerde combinatie. Geschoeid op 100 centimeter brede rupsen geeft dit, inclusief de vier meter maaikorf, een bodemdruk ruim onder de 0,25 kilogram per vierkante centimeter.

Bij verplaatsingen in het veld kan de maaiarm door de ver naar achteren geplaatste giekophanging tot op de machine worden getrokken. Zo wordt het gewicht goed verdeeld over beide rupsen. De stalen rupsen ‘klapperen’ nagenoeg niet bij transport (op maximale snelheid van 10 km/uur).Heldens wil nog stabilisatie opbouwen om in extreme omstandigheden desgewenst beter op de buitenkanten van de rupsen af te kunnen steunen.

Door de constructie van de giek kan het geheel worden samengevouwen tot een compact pakket.

Rijden kan via joystickbesturing of met de twee voetpedalen. Door de rijomkeerinrichting is het schuifblad niet standaard de voorzijde. Bij een slechtere ondergrond kan met het grotere sprocketwiel aan de voorzijde de insnijding in de zode worden beperkt.

De rijaandrijving is gescheiden van de werkhydrauliek. Voor zowel de rechter als de linker rijmotor is er een eigen plunjerpomp met een opbrengst van 100 liter per minuut en een druk van 330 bar. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om ook in slecht terrein te kunnen schranken en gaat de rups niet meteen stilstaan als hij wat weerstand moet overwinnen.

De totale breedte van de machine beperkt zich tot 2,80 meter en Door de constructie van de giek kan het geheel worden samengevouwen tot een compact pakket. Heldens geeft aan dat de machine al vanaf de eerste meters voldoet aan de gestelde verwachtingen. Het bedrijf is er dan ook zeer tevreden mee.

De maaiarm is door de eigen constructieafdeling van het bedrijf ontwikkeld.