De Technische Commissie Techniekbeoordeling heeft goedkeuring gegeven aan de nieuwe Agrifac HTA10/39-TKSS4HTA-luchtvloeistofdoppen

Goedkeuring Agrifac HTA met dopafstand van 25 centimeter

Datum: 15 juli 2020
Laatst bijgewerkt: 15 juli 2020
Door: Gert Vreemann
De Technische Commissie Techniekbeoordeling heeft goedkeuring gegeven aan de nieuwe Agrifac HTA10/39-TKSS4HTA-luchtvloeistofdoppen waarmee in combinatie met een dopafstand van 25 centimeter en een spuitboomhoogte van maximaal 30 centimeter boven het gewas een driftreductie van 95 procent kan worden behaald. Een druklogger is dan niet meer nodig.
Agrifac luchtvloeistofdop

De HighTechAirPlus-spuitdop (HTA) is opnieuw ontwikkeld. De HTA10/39-TKSS4-dop heeft een ander binnenwerk gekregen, waardoor het nu mogelijk is geworden is om op 30 centimeter hoogte en bij 25 centimeter dopafstand een goede dwarsverdeling te verkrijgen. De EcoTronicPlus-spuitcomputer zorgt ervoor dat bij veranderende waterdruk de bijbehorende luchtdruk wordt geregeld volgens de driftreductiecurve (75, 90 of 95 procent driftreductie), waardoor de ingestelde driftreductie wordt geborgd.

agrifac Ecotronic

EcoTronicPlus zorgt ervoor dat automatisch de verhouding tussen de luchtdruk en de vloeistofdruk zo wordt ingesteld dat de gekozen driftreductie niet verandert. De gebruiker hoeft alleen maar de gewenste driftreductieklasse (75, 90 of 95 procent) in te stellen via het scherm in de cabine. Als de gevraagde afgifte door bijvoorbeeld een te hoge of te lage rijsnelheid niet kan worden gehaald, komt er een alarmsignaal, maar ook dan blijft de ingestelde driftreductie gehandhaafd.

Randmodus

Voor bespuiting langs het oppervlaktewater of een perceelsrand is er de randmodus. Die bestaat uit een Agrifac 10/39-TKSS4-spuitdop die tien centimeter binnen de buitenste lucht-vloeistof-mengdop is geplaatst en onder een hoek van acht graden naar binnen is gedraaid. Bij het inschakelen van de randmodus worden de buitenste twee reguliere doppen automatisch afgesloten.

 

Agrifac HTA goedgekeurd

De minimale vloeistofdruk is twee bar (200 kPa) en de maximale vloeistofdruk is zes bar (600 kPa) bij 75 en 90 procent driftreductie. Bij 95 procent driftreductie is de minimale vloeistofdruk ook twee bar en de maximale vloeistofdruk vier bar (400 kPa). Deze grenzen zijn geborgd in de software van de controller.

Bij de huidige luchtvloeistofsystemen in combinatie met 50 centimeter dopafstand is de luchtdruk via de druklogger gemaximaliseerd op 0,3 bar. Op 25 centimeter dopafstand kan de luchtdruk stijgen naar 0,5-0,8 bar.  Daarmee is het probleem van te lage grenswaarde voor de luchtdruk ondervangen.  Agrifac verwacht dat gebruikers bestaande spuiten ook gaan uitrusten met doppen op 25 centimeter afstand in combinatie met een spuitboomhoogte van 30 centimeter.