DLF radimax vochtmeting

DLF: droogtetolerantie soorten en rassen aangeven dankzij Radimax

Datum: 19 oktober 2020
Laatst bijgewerkt: 19 oktober 2020
Door: Gert Vreemann
Onderzoekers hebben met de Radimax-onderzoekmethode nieuwe kennis opgedaan over de wortelstructuur van grassen. DLF BV Seeds & Science is daarmee nu in staat om klanten geverifieerde begeleiding te bieden wanneer ze vragen naar droogtetolerante soorten en rassen.

DLF radimax vochtmeting

Plantenveredeling voor een verbeterde wortelstructuur is erg ingewikkeld. Het is niet gemakkelijk om goed te kijken naar wat er onder het grondoppervlak gebeurt en bovendien is het door het grote aantal kweeklijnen dat nodig is lastig om verbeteringen aan te brengen. Samen met de Universiteit van Kopenhagen houdt DLF zich intensief bezig met het onderzoeken van verschillende grassoorten op diepe wortelmassa met behulp van een wortelonderzoeksfaciliteit met de naam RadiMax. Die maakt het mogelijk om foto’s van wortels te maken tot een diepte van drie meter, zodat je kunt zien hoe ze presteren bij droogte. “Onze veredelaars krijgen unieke informatie over wortelarchitectuur en kunnen zo potentiële nieuwe rassen met de snelste wortelgroei, de diepste wortels en de grootste wortelmassa identificeren en selecteren. Ze hebben al een aantal rassen geïdentificeerd die de eerste keuze zijn als het om droogtetolerantie gaat”, aldus Christian S. Jensen, senior-wetenschapper en hoofd Biotech bij DLF. Door de gegevens van RadiMax te combineren met de bestaande kennis kan DLF nieuwe veredelingslijnen ontwikkelen om de droogtetolerantie verder te verbeteren. “Inmiddels hebben we kunnen verifiëren dat de wortelmassa van onze voedergrassoorten Raaigras Plus, Rietzwenk Plus en enkele recreatiegrassoorten buitengewone prestaties laten zien”, zegt Jensen.

 

droogteschade DLF

Momenteel worden een diepe wortelmassa en de wortelarchitectuur niet beloond met een officieel cijfer in het Europese beproevingssysteem. DLF is van mening dat het essentieel is om droogtetolerante rassen op de markt te brengen. “Voor de zesde keer op rij werden Noord- en Midden-Europa in verschillende mate getroffen door droogte in het voorjaar en de vroege zomer. Droogte had in al die jaren economische gevolgen voor producenten van voedergras en beheerders van grasvelden.”  Voor klanten kan DLF nu droogtetolerante rassen en soorten in de zak met graszaad leveren, geverifieerd door RadiMax.