Engcon gen 3 draaikantel

Derde generatie Engcon-draaikantelstukken

Datum: 11 mei 2022
Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022
Door: Gert Vreemann
Engcon lanceert dit jaar de derde generatie van zijn draaikantelstukken. Hierbij zet de fabrikant met name stappen vooruit op het gebied van slimme technologie die het energieverbruik vermindert. Ook zijn de draaikantelstukken aangepast voor de elektrificatie van graafmachines. De productie start in de tweede helft van 2022.
Engcon gen 3 draaikantel

Met een afbeelding van een dansende ballerina laat Engcon de eigenschappen van de nieuwste generatie zien: extra soepel bewegen en met ongekende precisie. De nieuwe technologie is gebaseerd op een nieuw ontwikkeld ventielenblok in combinatie met slimme software die samenwerkt met het loadsensing-hydraulieksysteem van de graafmachine. Dit moet zowel de functies van het draaikantelstuk als de bewegingen van de graafmachine optimaliseren, wat leidt tot soepeler graven met een hogere precisie

Voor volledige compatibiliteit met de moderne graafmachinesystemen bouwt Engcon in de derde generatie standaard een nieuw ontwikkelde kantel- en rotatiesensor in. Als een van de eerste fabrikanten past Engcon ‘absolute’ sensoren toe. Absolute sensoren zorgen voor een eenduidig digitaal signaal bij elk punt van een beweging. Een absolute sensor is daarmee altijd in staat de positie te bepalen. Ook wanneer de machine spanningsloos is geweest.

Deze hebben een plug & play-oplossing voor zowel geïntegreerde als externe machinebesturingssystemen. Met een app is ook een hogere mate van individueel maatwerk mogelijk. Denk aan verbeterde mogelijkheden voor onder andere connected remote-diagnose en mobiele ondersteuning (zowel Android als iOS). Naast de nieuwe energiezuinige technologie wordt de nieuwe generatie standaard uitgerust met EC-Oil, een automatisch snelkoppelingssysteem.

“De derde generatie wordt ons premiumaanbod, waarbij de machinist standaard de allernieuwste technologie en tegelijkertijd een energie-geoptimaliseerde graafmachine krijgt, die nog prettiger wordt om mee te werken", vertelt Stig Engström, oprichter en eigenaar van Engcon en nog altijd de geestelijke vader van de productontwikkeling binnen het bedrijf. Deze derde generatie zal dit jaar op beurzen te zien zijn, te beginnen op de Noorse vakbeurs Vei og Anlegg, die plaatsvindt van 11 tot 13 mei. De productie begint eind 2022 met de EC319 voor graafmachines van veertien tot negentien ton en de EC314 voor graafmachines van negen tot veertien ton. Het modelprogramma wordt vervolgens steeds verder uitgebreid.