steketee ridger ruggenschoffel

Steketee: ruggen schoon schoffelen

Datum: 16 augustus 2022
Laatst bijgewerkt: 16 augustus 2022
Door: Gert Vreemann
Met de Steketee EC-Ridger biedt Lemken een oplossing voor mechanische onkruidbestrijding in de ruggenteelt. De machine is geschikt voor rijafstanden van 75 centimeter en werkt in drie stappen: speciale schoffelschijven werken het onkruid van de rug af, de veertanden maken de grond tussen de ruggen los en de aanaardelementen brengen de rug weer in de gewenste vorm.
steketee ridger ruggenschoffel

Op dit moment zijn er drie varianten van de machine verkrijgbaar. De EC-Ridger 5 is de variant met het standaard Basic-element voor het bewerken van de bovenkant en zijkanten van de ruggen. Deze machine is verkrijgbaar voor front- of achteraanbouw. Deze is met name geschikt voor toepassing in lichte grond en op percelen met kleinere gewassen, die vaak moeten worden geschoffeld.

De tweede variant, de EC-Ridger 7, is voor achteraanbouw verkrijgbaar en is uitgerust met het TRS-element, dat geschikt is voor zware omstandigheden. Optioneel kan de machine worden uitgebreid met bladbeschermers. Voor toepassing in lichte grond kan hij worden uitgerust met aanaardschijven in plaats van aanaardelementen. Voor zware omstandigheden kan een woeler worden toegevoegd.

Steketee Ridger ruggenschoffel

De derde variant, de EC-Ridger 9, is ook een machine voor achteraanbouw. Deze bestaat uit verschillende werktuigen om de machine te kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden en de verschillende groeistadia van de planten. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor schoffelmessen om de rug te schoffelen of schoffelschijven voor het werk tussen de ruggen. Diepteregelingwielen verzorgen bij beide elementen een nauwkeurige werkdiepte. Als optionele elementen zijn tevens veertanden, schoffelschijven en schoffelscharen verkrijgbaar. Met het snelwisselsysteem kan snel tussen de elementen worden gewisseld. Indien nodig kan het systeem worden uitgebreid met een woeler. Alle EC-Ridger-modellen van Steketee zijn vanaf nu verkrijgbaar.