scania opladen

Scania richt bedrijf op voor laadoplossingen

Datum: 13 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024
Door: Gert Vreemann
Om klanten te helpen bij de overgang naar elektrisch transport heeft Scania onlangs Erinion opgericht, een bedrijf dat is gespecialiseerd in particuliere en semi-openbare oplaadoplossingen. Het doel is om 40.000 nieuwe oplaadpunten te installeren op klantlocaties. Dankzij deze strategische stap wordt het e-Mobility-aanbod van de Scania Group in het transport-ecosysteem van de toekomst versterkt.
scania opladen

Het bedrijf Erinion is opgericht door Scania om oplossingen te bieden voor het opladen van elektrische trucks bij depots en op bestemmingen, met als doel het versnellen van de acceptatie van elektrische trucks om zo de overgang naar een duurzaam transportsysteem te stimuleren. Dit zal een belangrijke factor zijn bij het vervullen van Scania’s ambitie om tegen 2030 in Europa een verkoopvolume van vijftig procent elektrische trucks te behalen.

Onderzoeken stellen vast dat het opladen van trucks bij depots en bestemmingen belangrijk zal zijn voor het transport op zowel korte als lange afstanden, als aanvulling op openbare laadnetwerken en de oplaadinfrastructuur bij de thuisbasis van de klant. Dit heeft veel voordelen. Zo zorgen voorspelbare oplaadschema’s voor volledig opgeladen vrachtwagens, een verhoogde uptime en uiteindelijk maximale operationele efficiëntie en kostenbesparingen door voorspelbare en stabiele energiekosten. Door op maat gemaakte oplossingen voor elke klant zijn bij het opladen bij depots en op bestemmingen ook geoptimaliseerde oplaadvermogensniveaus en -schema’s mogelijk, waardoor de levensduur van de accu en de algehele efficiëntie van voertuigen worden verbeterd. Omdat het opladen bij depots vaak plaatsvindt tijdens daluren betekent dit ook lagere elektriciteitstarieven, terwijl het opladen op bestemmingen kan plaatsvinden op het moment dat een chauffeur rust of goederen aflevert. Scania’s onderzoek, dat is bevestigd door pilotprogramma’s bij klanten, toont mogelijkheden voor aanzienlijke kostenbesparingen met de verbeterde oplaadoplossingen. Klanten hoeven waarschijnlijk tot wel vijftig procent minder te investeren en kunnen een operationele besparing verwachten van maximaal 15.000 euro per vrachtwagen per jaar.

scania opladen

Opladen bij depots wordt steeds geavanceerder. Het gaat verder dan het leveren van opladers, netaansluitingen en de installatie. Het nieuwe bedrijf zorgt ervoor dat de transportklanten van Scania kunnen profiteren van geavanceerde geïntegreerde software en hardware, maar ook van operationele diensten en ondersteuning. De speciaal gebouwde en modulaire oplossingen kunnen worden aangeboden als een standaardmodel voor wederverkopers (met contante betalingen) of een hybride-flexibel prijsmodel waarmee klanten betalingen, financiële leases en doorlopende kosten voor service en onderhoud kunnen combineren.

In eerste instantie zal het nieuwe bedrijf van start gaan in Zweden, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Frankrijk en Duitsland. In een later stadium zal het werkgebied worden uitgebreid naar andere landen. De merkonafhankelijke aanpak zorgt ervoor dat alle bedrijven kunnen profiteren van de oplaadinfrastructuur en operationele diensten van Erinion. In 2030 zullen er naar verwachting 230.000 elektrische vrachtwagens op de Europese wegen rijden. Erinion is van plan om tot 2030 minimaal 40.000 oplaadpunten op klantlocaties te installeren om deze groei te ondersteunen.