onwerkbaar weer

Overbruggingsfonds stopt op 1 januari

Datum: 13 december 2022
Laatst bijgewerkt: 13 december 2022
Door: Jacqueline Tuinenga
Op 1 januari 2023 verdwijnt het Overbruggingsfonds. Vanaf dan kunnen werkgevers alleen nog een beroep doen op de WW-uitkering onwerkbaar weer. Dit betekent dat, als er werk wegvalt door extreem weer, het UWV regelt dat je voor je medewerkers een uitkering krijgt.

Het bestuur van het Overbruggingsfonds (OBF) heeft besloten het fonds op te heffen. Dat gebeurt op 1 januari 2023. Voor het fonds een natuurlijk moment, omdat de subsidieregeling Overbruggingsfonds liep tot en met december 2022.

Werknemers konden dankzij het fonds vanaf dat moment een arbeidsovereenkomst met overbrugging krijgen

De oprichting van het OBF vond plaats op 29 december 1995. Dat was nodig omdat je toen geen WW-uitkering meer kon krijgen voor de winterperiode. Het woord cyclische werkloosheid zegt je misschien nog iets. De overheid wilde dat risico niet langer op zich nemen. De agrarisch en groene sectoren besloten na dat besluit de handen ineen te slaan en een fonds op te zetten. Werknemers konden dankzij het fonds vanaf dat moment een arbeidsovereenkomst met overbrugging krijgen. In plaats van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kwamen ze in dienst voor onbepaalde tijd. Voor de werknemer en ook de werkgever bood dat voordelen.

Sinds 1995 veranderde er veel in de sociale verzekeringen. Door alle veranderingen verdween de noodzaak om het fonds te behouden. Vandaag de dag zijn er nog 878 werknemers, bij 174 bedrijven, over met een arbeidsovereenkomst met overbrugging. Dat in combinatie met een wettelijk alternatief gaf het bestuur voldoende redenen om dit besluit te nemen en het Overbruggingsfonds te liquideren.

Onwerkbaar weer

Het alternatief dat het UWV je biedt, is de WW-uitkering onwerkbaar weer. Die bestaat sinds 1 januari 2020. Alleen, wat is onwerkbaar weer? Wij stelden daarvoor een definitie op. Het is een van de voorwaarden om gebruik te mogen maken van de WW-uitkering. In de cao Groen, Grond en Infrastructuur is die omschrijving opgenomen in artikel 31.

Kan de werknemer zijn werk door weeromstandigheden niet verrichten, dan moet je als werkgever het loon doorbetalen. De werknemer is verplicht om, voor zover aanwezig, andere werkzaamheden te doen. Als hiervoor aangepaste werktijden gelden, zoals bij hitte, kan de werknemer geen aanspraak maken op een toeslag voor onaangename uren.

Kan de werknemer zijn werk niet verrichten door weeromstandigheden, dan moet je als werkgever het loon doorbetalen

Onwerkbaar weer WW

Is er sprake van omstandigheden zoals genoemd in artikel 31 van de cao Groen Grond en Infrastructuur? Dan kun je als werkgever een WW-uitkering aanvragen bij het UWV. Er is wel sprake van een aantal wachtdagen. In het winterseizoen tussen 1 november en 31 maart gelden er twee wachtdagen voor vorst, ijzel en sneeuw. Bij langdurige regenval gelden er negentien wachtdagen per kalenderjaar.

Het werkt als volgt:

  1. Melding verzuim wegens onwerkbaar weer; deze melding doe je digitaal. Het formulier staat op de website van UWV, Alle formulieren voor werkgevers | UWV | Werkgevers en klik op “melden verzuim wegens onwerkbaar weer”. Je hebt hiervoor e-Herkenning nodig, minimaal niveau 3.
  2. Je moet elke dag dat er sprake is van onwerkbaar weer de melding herhalen, ook tijdens de wachtdagen. Een melding geldt voor de gehele dag. Werknemers die gemeld zijn, mogen die dag niet werken. Meldingen voor vorst, ijzel en sneeuw moeten voor 10.00 uur bij UWV binnen zijn. Bij de melding onwerkbaar weer geef je de locatie (postcode) op waar de werknemer zou gaan werken. Voor je medewerker geef je naast zijn naam ook het BSN en de functie door.
  3. Aanvraag WW wegens onwerkbaar weer. Achteraf doe je als werkgever, voor iedere werknemer apart, een aanvraag. Dit gaat met een papieren formulier. Werkgever en werknemer ondertekenen dit formulier. Het formulier stuur je via de post naar UWV, dus níet mailen.
  4. De formulieren moeten uiterlijk 26 weken na de eerste melding binnen zijn bij UWV. Bij de uitkering wordt rekening gehouden met het aantal wachtdagen.

Je krijgt van UWV 75 procent van het maximale dagloon

Kostenneutraal?

Als werkgever doe je er natuurlijk alles aan om de werknemer zijn werk of alternatief werk te laten doen. Lukt dat niet, dan kun je een WW-uitkering aanvragen. Je betaalt de werknemer zijn loon voor honderd procent door. Je krijgt van UWV 75 procent van het maximale dagloon. De regeling is dus niet kostenneutraal.