Eerlijke mestketen

Risico op verlies NIWO-vergunning door mestfraude

Datum: 27 juli 2021
Laatst bijgewerkt: 27 juli 2021
Door: Hans Verkerk
In een hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven is gebleken dat het NIWO de vergunning beroepsgoederen vervoer rechtmatig en rechtvaardig mag intrekken bij bedrijven die verdacht worden van mestfraude.

In deze zaak is het NIWO getipt door het Openbaar Ministerie over de frauduleuze gedragingen van een mesttransporteur. In vervolg op deze tip heeft het NIWO op grond van de Wet Bibob advies gevraagd aan het Landelijk Bureau Bibob over het risico dat de vergunning gebruikt zal worden voor criminele activiteiten. Op basis van het advies heeft het NIWO de vergunningen van de onderneming ingetrokken. Hierdoor kon de ondernemer geen enkel vervoer voor derden meer uitvoeren.

De NIWO ziet dit als een effectieve maatregel in de strijd tegen mestfraude. Verwacht mag worden dat deze maatregel dus in de toekomt vaker genomen zal worden. Dat is een waarschuwing zijn aan het adres van mestfraudeurs. De Wet Bibob blijkt dus een effectief instrument tegen mestfraude, niet alleen voor RVO, maar ook voor andere overheidsorganisaties.