Peter Mul 2

Gemeente, blijf investeren in infra en groen

Datum: 30 september 2020
Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2020
Door: Nico Willemsen
Gemeente blijf investeren in infra en groen. Die oproep doet Cumela samen met zes andere brancheorganisaties aan het lokaal bestuur. Uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag blijkt dat vier op de tien gemeenten willen bezuinigen op infrastructuur. De brancheverenigingen maken zich hier ernstige zorgen over. Daarom wijzen ze de gemeenten in een brief op het hoge economisch effect dat investeren in de lokale infrastructuur heeft.

Cumela heeft op maandag 28 september in samenwerking met AFNL, Bouwend Nederland, Koninklijke NLingenieurs, MKB-Infra, Techniek Nederland en Vereniging van Waterbouwers een brief verstuurd aan alle gemeenten in Nederland. Aanleiding is de verwachte bezuinigingen op infrastructuur. In de brief vragen de partijen gemeenten om juist niet te bezuinigen op infrastructuur, maar te investeren in veiligheid, betrouwbaarheid en een toekomstbestendige infrastructuur. Waarmee het lokale bestuur werkt aan een aantrekkelijke, duurzame gemeente die klaar is voor de toekomst.

Een belangrijk argument dat de betrokken organisaties aanvoeren is dat juist de infrasector een grote rol kan spelen om sterker uit de crisis te komen. Uit Europees onderzoek blijkt dat iedere euro geïnvesteerd in de sector, twee tot drie euro aan extra economische activiteit oplevert. De infrasector kan dus het vliegwiel zijn om de lokale economie uit de crisis te halen en de lokale werkgelegenheid voor de infrastructuurbranche op peil te houden.

Gemeenten bezuinig niet op uw infrastructuur maar laat onze sector de aanjager van de lokale economie zijn. 

Vanuit Cumela is de brief ondertekend door onze voorzitter Wim van Mourik. “Uit overleg met verschillende brancheorganisaties bleek dat het tijd was om deze brief aan de gemeenten te sturen. Want het is natuurlijk onvoorstelbaar teleurstellend voor onze sector dat we na PFAS en de stikstofproblematiek nu voor de gemeenten de financiële klappen van de gevolgen van corona moeten gaan opvangen. Het is niet de eerste keer dat gaten, die om andere redenen ontstaan in de gemeentebegroting, gedicht moeten worden vanuit het infra- en groenonderhoud budget. Het is begrijpelijk dat je in deze tijd als je moet kiezen tussen zorg en asfalt kiest voor zorg. Maar kiezen voor bezuinigen op infra en groen is wel kiezen voor de weg van de minste weerstand. “

Van Mourik wijst er op dat juist de cumelasector in tegenstelling tot andere sectoren in deze bijzondere tijd op een verantwoorde manier haar werk kan doen. “Als we spreken over investerend uit de crisis komen, kan de gemeente de euro’s beter investeren in de groen-, grond- en infrasector, dan in andere leuke projecten. Dan vermeerdert die euro zich en zorgt voor spin off en lokale werkgelegenheid!