Werkzaamheden

Definitief Handelingskader PFAS snel nodig

Datum: 13 mei 2020
Laatst bijgewerkt: 13 mei 2020
Door: Gerben Zijlstra
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven kreeg gisteren tijdens de vaste Kamercommissie Infrastructuur & Werkgelegenheid (I&W) veel kritiek van Kamerleden over de lage snelheid in het dossier PFAS. Kamerleden vinden het net als de sector onaanvaardbaar dat er pas in het voorjaar van 2021 een definitief handelingskader is voor PFAS.

Een aantal moties werden ingediend om de staatssecretaris tot spoed te manen en ook de uitslagen van het recente ringonderzoek onder de laboratoria te vertalen in een hogere bepalingsgrens dan de huidige 0,1 microgram/kg. Daarop heeft de staatssecretaris toegezegd de uitkomsten van het ringonderzoek serieus af te wegen in relatie tot die bepalingsgrens.

Aanpassingen handelingskader
Ook heeft Van Veldhoven toegezegd dat zodra uitkomsten van andere onderzoeken door het RIVM en Deltaris beschikbaar komen, ze tussentijdse aanpassingen van het handelingskader zo snel mogelijk zal doorvoeren.

Cumela voorzichtig optimistisch
We hopen voor eind juni hier meer duidelijkheid over te hebben stelt Gerben Zijlstra van Cumela. Hij is voorzichtig optimistisch over de uitkomsten van dit debat en hoopt dat de moties op brede steun in de Kamer kunnen rekenen. “De sector snakt naar meer ruimte om de gevolgen van de PFAS-crisis zo klein mogelijk te houden.”