new holland CR10 maaidorser

New Holland komt met CR10

Datum: 13 juni 2024
Laatst bijgewerkt: 13 juni 2024
Door: Gert Vreemann
Het nieuwe topmodel van New Holland, de CR11, die op Agritechnica 2023 groots werd voorvertoond, wordt nu vergezeld door de kleinere CR10, al is kleiner in dezen relatief betrekkelijk. Ook de CR10 is namelijk een maaidorser in het topsegment. Het grootste verschil tussen de twee modellen zit hem in het vermogen en in de inhoud van de graantank.
new holland CR10 maaidorser

De CR11 heeft een graantank van 20.000 liter en een 15,9-liter FPT Cursor 16-motor met een vermogen van 570 kW (775 pk). De CR10 heeft een 12,9-liter FPT Cursor 13-motor met een vermogen van 467 kW (635 pk) en een graantank van 16.000 liter. Het dorssysteem van de CR10 is hetzelfde als dat van de nieuwe CR11. De belangrijkste eigenschappen van deze nieuwkomers zijn de langere dubbele rotors en het Twin-Clean-reinigingssysteem. De maaiborden zijn leverbaar met breedtes van 10,60 tot 15,00 meter met vaste, variabele, beweegbare messen en met opraapdoek. Ook zijn maïsmaaiborden voor twaalf tot zestien rijen verkrijgbaar.

De opvoerelevator is standaard uitgerust met een in de cabine regelbare afstelling van de voorzijde en zijwaartse kanteling. Het beproefde toevoerrolsysteem (Dynamic Feed Roll) kan nu bij verstoppingen tegelijkertijd met de elevator en de rotors kan worden omgekeerd. Een grote stenenvanger voor de Dynamic Feed Roll kan handmatig of optioneel vanuit de cabine via hydraulische activering worden geleegd.

Voor een betere gewascirculatie hebben de twee rotors een grotere diameter van 600 millimeter en zijn ze langer dan hun voorgangers. Elke rotor bevat veertig standaard slaglijsten, acht HX-slaglijsten en twaalf slaglijsten met punten. De nieuwe rotorkooien hebben een getrapt ontwerp met een bredere kooi en hogere schoepen in het afscheidingsgedeelte. Het dorskorvengedeelte bevat twee sets van drie lichtgewicht dorskorven en scheidingsroosters en twee sets van zes lichtgewicht-roosters.

new holland CR10 maaidorser

Het nieuwe Twin Clean-reinigingssysteem bestaat uit twee zeefsystemen, met elk hun eigen boven- en onderzeef en schoongraanvijzel. Een schudmechanisme aan de zijkant van het voorbereidingsvlak zorgt er in combinatie met sensoren voor dat het materiaal gelijkmatig over de volledige breedte van het reinigingssysteem wordt verdeeld. De totale grootte van het zeefgedeelte is 8,76 vierkante meter.

De graantank van de CR11 heeft een inhoud van 20.000 liter, met een lossnelheid van 210 liter per seconde, terwijl de graantank van de CR10 een inhoud heeft van 16.000 liter en een lossnelheid van 159 liter per seconde. De losvijzel kan ook worden geleegd als er nog graan in de graantank zit. De CR10- en CR11-maaidorsers kunnen worden uitgerust met een standaard geïntegreerde chopper of met een hoge, op de kap gemonteerde chopper voor fijn hakselen

De cabine van de CR10 en CR11heeft een vereenvoudigde bediening via twee IntelliView 12-terminals met touchscreen. De primaire monitor op de rechterconsole is voor het beheer en de bewaking van de belangrijkste bedieningen van de maaidorser. De secundaire monitor op de A-stijl is voor de kartering en geleiding. Beide maaidorsers zijn uitgerust met diverse camera’s. De bestuurder kan nu meer functies vanuit de cabine bedienen, zoals de toerentallen van de rotors, de hakselaar en de losvijzel, het omkeren van de Dynamic Feed Roll en rotors en de volledige in- en uitschakeling van de strohakselaar.

new holland CR10 maaidorser

De nieuwe CR10- en CR11-maaidorsers zijn uitgerust met precisielandbouwtechnologie, Het Core PLM Intelligence-pakket met IntelliSense, waarbij automatische aanpassingen gebeuren aan de hand van de gekozen oogststrategie, en de Advanced PLM Intelligence-bundel, met correctiesignaalpakketten voor het automatische stuursysteem IntelliSteer en functies als opbrengst- en vochtkartering, zijn af-fabriek leverbaar in twee nauwkeurigheidsniveaus. Via de optionele IntelliField-software zijn direct veldgegevens beschikbaar en kunnen veldgrenzen, geleidingslijnen en dekkingsgegevens worden gedeeld wanneer er meerdere machines op hetzelfde veld werken.

Modellen op SmartTrax-rupsen zijn verkrijgbaar in spoorbreedtes van 660, 810 en 910 millimeter met rubber of hydraulische demping. De totale machinebreedtes zijn respectievelijk 3,49, 3,79 en 3,99 meter. Voor wie de maaidorser op wielen zet, hebben New Holland en Michelin samen 2,32 meter hoge VF 900/65R46-banden ontwikkeld. Alternatieve bandenopties zijn VF 800/70R46 en VF 900/60R38.